Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Alapanyagok

Betűrendes keresés

Kattintson az egyik betűre

borélesztő

A mustot a borélesztő változtatja borrá az erjedés v. borforrás alkalmával. A borélesztő a penészek közé tartozó növényke, melynek spórái a szőlő héján bőven lelhetők s a kipréselt lében megtalálva tenyésző feltételeket, a mustban levő cukrot főleg borszesszé és szénsavvá változtatják. A borképződésnél főleg a Saccharomyces apiculatus és ellipsoideus játszanak szerepet; ezek parányi sejtek, melyek sarjadzás által szaporodnak, s akkor fejezik be működésüket, ha 1. már annyi szesz képződött, hogy ez működésüket gátolja, 2. ha a mustban levő cukor teljesen elfogyott, 2. ha a pince igen kihűlt. Ezen utóbbi esetben, ha a pince újból felmelegszik (május, június hóban), a boron az utóerjedés tüneménye fog mutatkozni, míg a sejtek működése az 1. vagy 2. szerint abban marad. A tevékenységét befejezett élesztő pár hét alatt a hordó fenekére ülepszik le, s a szőlőszemekre tapadt port, a mustban volt nyálka, kiváló borkő társaságában az u. n. borseprőt adja, melyet seprűbor, seprűpálinka, borkő stb. készítésére szoktak feldolgozni.
Felhasználható:
Fehérborszőlőből és gyümölcsből készült musthoz, cefréhez, megszakított erjesztés újraindításához egyaránt használható közép-magas alkohol-, és oxigén tartalom melletti erjesztéshez.
Adagolása
• Normál körülmények között: 20g/hl
• Penészes, rothadt termés esetén: 30 g/hl
• Élesztés újraindításakor: 40g/hl
Alacsony hőmérsékleten az adagolási mennyiség a duplájára emelhető.
Alkalmazása
Alkalmazás előtt a száraz élesztőt adjuk hozzá a tízszeres mennyiségű tiszta, meleg (35-38C) vízhez. A szuszpenziót hagyjuk 20 percet állni, majd keverjük meg. Ezt követően adjuk hozzá a musthoz vagy a cefréhez, amilyen korán csak lehet. Az élesztőkeverék és a must hőmérséklet különbsége nem haladhatja
meg a 10 C-t.
Megakadt erjedés esetén az élesztőt szoktatni kell a borhoz, ami a következőképpen történik:
Az erjesztésre szánt - már duzzasztott - teljes élesztőmennyiséget adjuk hozzá a bor kb. 10%-ához, és az egészet jól keverjük át. Amikor az erjedés megindult, akkor ezt a koncentrált élesztőoldatot adjuk hozzá a
teljes bormennyiséghez.

Receptek, melyekben van borélesztő
Bodzabogyóbor
Mézbor
Még több recept amelyikben van borélesztő