Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Alapanyagok

Betűrendes keresés

Kattintson az egyik betűre

birsalma

A birs a Kaukázus környékén, Iránban és Turkesztánban őshonos, de előfordul az Arab-félsziget délkeleti részén is. Ezen kívül a mediterrán övezetben találkozhatunk vele.
A birs késő őszi gyümölcs, amelynek két fajtáját különböztetik meg, a birsalmát és a birskörtét, de ez a besorolás csupán eltérő formájuk miatt alakult ki. Száraz helyen tárolva hónapokig eláll és kellemes illatot áraszt a helyiségben. A birs értékét az almánál nagyobb vitamintartalma és magas pektintartalma adja. A pektin nagy szerepet játszik a szervezet méregtelenítésében, megköti a káros anyagokat. Gyulladáscsökkentő hatást fejt ki az emésztőszervekben, ezért gyógyászati szempontból is jelentős gyümölcsfajunk.
A birs fajták nagy részét több száz éve termesztik.
Napos, meleg fekvésben fejlődik a legjobban, szereti a kissé meszes, nedvesebb talajokat. Alacsony törzsű fává vagy bokorfává nevelhető.
Termését az egyéves hajtások végén neveli, ezért metszeni nem szabad. Termése általában október első felétől szedhető.
A birs utóérő gyümölcsfaj. A birs gyümölcsét nyersen ritkán fogyasztjuk, a feldolgozóipar számára viszont értékes nyersanyag. Készíthető belőle ivólé gyümölcszselé, befőtt, kandírozott gyümölcs és birsalma sajt.
A birs a természetes pektinelőállítás fontos alapanyaga.
Akárcsak az alma, a birs is egész tavaszig eltartható száraz, hűvös helyen. Kiváló és értékes táplálék a téli hónapokra. Nyersen kemény húsú, fanyar gyümölcs, és ez akkor sem változik, ha színe érett sárgára változik. Leggyakrabban kompótot és birsalmasajtot készítenek belőle, de az utóbbi időkben újra divatba jött alapanyagként, így egyre több ízletes és különleges recept főszereplője.
Nyersen őrzi meg A-, B1-, B2-, C-, E- és P-vitamin-tartalmát, valamint a 27- féle ásványi anyagot ( foszfor, kálium, vas, kalcium, stb.). A gyümölcsök közül a birsnek a legmagasabb a pektin tartalma. A pektin az emberi szervezet számára igen fontos, értékes rost, amely laktatóvá teszi az ételeket. Magas még ásványi só tartalma, és almasavat, csersavat is tartalmaz.
Még több recept amelyikben van birsalma