Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Alapanyagok

Betűrendes keresés

Kattintson az egyik betűre

mustármag

A mustár alapanyaga a mustármag, illetve a belőle készült mustárliszt. Ízét és karakterét elsősorban a készítéséhez felhasznált mustármag fajtája határozza meg – a fehér magból készített mustár íze enyhe, a barna vagy a fekete magokból készülté csípősebb, pikánsabb, ezért többnyire a különféle lisztek keverékét használják. A magokat először megőrlik, majd az így keletkezett mustárlisztet vízzel, sóval, borssal, ecettel, továbbá a mustár fajtájától függően egyéb fűszernövényekkel (tárkonnyal, hagymával, szegfűszeggel, chilivel), mézzel, borral, pezsgővel elkeverik, végül egy-két hétig érlelik. A készítmények színe a mustársárga változatos árnyalataiban pompázik, állaga a simától a szemcsésen át a darabosig terjed. A mustár kiváló kísérője a főtt és sült húsoknak, mártások, öntetek kedvelt ízesítője. A mustármag pedig a savanyúságok eltevésénél, illetve pácok, szószok, majonézek, kolbászáruk készítésénél nélkülözhetetlen.
Még több recept amelyikben van mustármag