Alapanyagok
Betűrendes keresés
Kattintson az egyik betűre
mustár
Népies neve: angol mustár, fehér mustár. Latin neve: Sinapis alba I. Hazákban nagyban termesztett egyéves növény. Ősidők óta használt fűszer. Sárga színű, gömbölyű, szagtalan, enyhén csípős a magja. Szinalbinglikozidát, illó és zsíros olajat, fehérjét stb. tartalmaz. Nemcsak a konyhában használatos fűszer, hanem az ipar nagymértékben hasznosítja uborka és egyéb savanyúságok eltevéséhez, konzervekbe, pácok, szószok, majonézek és kolbászáruk, valamint hentesáruk ízesítésére. A magja az asztali mustárnak fontos alapanyaga, amely megtört és olajtól mentes fehér és fekete mustármag, ecet, bors, szegfűszeg, tárkony, hagyma, só stb fűszerek keveréke. A fekete mustárt lényegében csak a konzerv- és a gyógyszeripar használja. A fehér mustár-mag mint modern háziszer sokféle betegség ellen jó. (Érelmeszesedés, magas vérnyomás, anyagcsere zavarok) epe- és más bántalmak, emésztési panaszok, felfúvódás, reuma, ísiász, bőrkiütések): A magból naponta háromszor étkezés előtt 1-1 csapott kávéskanállal, szétrágás nélkül kell lenyelni. Egy kúra 6-8 hét. A mustármagot a gyomor kilúgozza és a szervezetben emésztetlen állapotban megy keresztül. A gyógyhatást az eközben oldódó enyhe emulziók váltják ki. Makacs esetekben - átmenetileg - az adagolást háromszor 2 kávéskanálra lehet emelni. Jó táperőben levő talajban nevelik. Márciusban a magot végleges helyre vetik, de korán lekerülő takarmánykeverék után is vethető. Július második felében aratják, majd a magvakat rostálják és utánszárítják. A meg olcsósága miatt házilag termeszteni nem érdemes, annál is inkább, mert a növény hajlamos a betegségre.