Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Alapanyagok

Betűrendes keresés

Kattintson az egyik betűre

burgonya

A burgonya az egyik legfontosabb élelmiszerünk. Megszámlálhatatlan fajtája van az értékes gumónak. Újabb és újabb fajtákat nemesítenek a talaj fajtájához és a felhasználás céljához igazítva.
Nagyon sokféle burgonyafajta van, de a burgonyák alapvetően három csoportba sorolhatók:
- Az egészben fövő fajták főleg salátának vagy főtt és sült burgonyaköret ill. töltött burgonya készítéséhez használhatók.
- Az általában egészben fövő fajták jók főtt, sült burgonyának vagy grillezett krumplinak.
- A szétfövő - vagy lisztes fajták - ajánlottak sós vagy héjában főtt krumplinak, krumplipürének, gombócnak, levesekhez és egytálételekhez.

Az étkezési burgonyák között vannak korai vagy újburgonya, középkorai és kései fajták. Az újburgonya idénye áprilistól júniusig, a korai fajtáké júniustól augusztusig, a középkoraiaké augusztustól szeptemberig, a kései fajtáké szeptemberben kezdődik.
Tartalmaz sok könnyen emészthető szénhidrátot, ballasztanyagot, káliumot, magnéziumot, B6- és C-vitamint. Van benne fehérje, zsír, kalcium, foszfor, vas, jód, A-, K-, B1-, B2-vitamin, niacin, folsav. Nátrium- és kalóriaszegény; 10 dkg burgonya 70 Kcal-t tartalmaz.
Figyeljünk a krumpli vásárlásakor, hogy lehetőleg egyméretű gumókat vásároljunk. A héja tiszta legyen és hibátlan, csíramentes, és ne legyenek rajta zöld foltok (ez utóbbi kettő ugyanis mérgező solanint tartalmaz).
A burgonya szellős, hűvös és sötét helyen áll el legtovább. Nem szabad becsomagolni, mert megromlik. Téli tárolásra csak a kései fajták alkalmasak, azokat is sötét pincében vagy veremben tartsuk.
Akkor hasznosítjuk legjobban a burgonyát, ha héjában főzzük meg, mert a legtöbb tápanyag a héja alatt van.
Majdnem mindenféle más zöldséggel, húsokkal, tojással kombinálható. Bátran fűszerezhető, elrontani szinte lehetetlen.
Praktikus főzési tanácsok
A nyers hámozott krumpli nem barnul, ha egy szelet kenyeret teszünk abba a vízbe, amelybe áztatjuk.
Mindig sós vízbe tegyük fel főni a krumplit, így kevésbé fő szét. Ez a szabály héjas krumplira is vonatkozik.
A krumpli főzését soha ne hagyjuk félbe, mert hiába folytatjuk, később már nem puhul meg, csak megkövesedik.
Megráncosodott krumpli ismét friss és kemény lesz, ha főzés előtt néhány órára hideg vízbe áztatjuk.
Amikor héjában sült krumplit készítünk, a héját mindig szurkáljuk meg villával, mert így a közepét is gyorsabban átjárja a meleg és nem fog szét durranni.
A megmaradt kihűlt főtt krumplit, ha forró zsírban átsütjük, újból friss köretet kapunk.
Még több recept amelyikben van burgonya