Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Alapanyagok

Betűrendes keresés

Kattintson az egyik betűre

őszibarack

Az őszibarack vagy őszibarackfa (Prunus Persica) a rózsafélék (Rosaceae) családjába és a Prunus nemzetségbe tartozó gyümölcsfa. Legközelebbi rokona a mandula, távolabbi rokonai a szilva és a kajszibarack.

A magyar nyelvben „őszibarack” néven említjük a termesztett és magról kelt összes változatát, de a külföldi kényesebb, általában késői fajták „francia barack” néven is ismertek. Voltaképpen mindkét elnevezés helytelen, mert nem „őszi”, hiszen a fajtától függően, nyár közepétől megtalálhatók a piaci kínálatban, és nem is „francia”, mert a jelenleg is termesztett fajták nagyon sok országból származnak: Olaszországból, Oroszországból, Kínából, az USA tagállamaiból (Illinois, Texas) és Kanadából). Helyes elnevezése csak a barack lenne, ami azért okoz némi bonyodalmat, mert a kajszibarackot is értjük rajta. Így hát nincs megegyezés az elnevezést illetően. Mivel az őszibarack elnevezés a magyar nyelvben általános, a továbbiakban is ezen a néven említjük.
A sima héjú (nem molyhos) őszibarackot nektarin névvel különböztetjük meg, de nagyon sokan használják a „kopasz barack” elnevezést is.

Forrás:Wikipédia
Még több recept amelyikben van őszibarack