Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Alapanyagok

Betűrendes keresés

Kattintson az egyik betűre

gyömbér

Népies neve: ginger, ingwer. Latin neve: Zingiber officinalis R. A növény gyökértörzse szolgáltatja a fűszert. Időszámításunk előtt több évszázaddal használták már Kínában. A középkorban jelentős szerepet játszott a népek közötti fűszerkereskedelemben. Napjainkban Dél-Amerikában, Dél-Ázsiában és Nyugat-Afrika tropikus tájain termesztik ezt a sajátságosan illatos, csípős, kesernyés ízű fűszert adó növényt. A gyömbér feldolgozási módja szerint több változata ismert. A "barbadosi" a hámozatlan fekete és a "bengáliai" a hámozott fehér gyömbér. Aromáját illó olaj, ízét pedig a gingerol-tartalma okozza. Tartalmaz még cukrot, gyantát, gyantasavat és keményítőt. Kitűnő gyomorerősítő, étvágyjavító és emésztést elősegítő hatása van. Míg egyes országokban őrölve, sőt kandírozva (cukrozva), addig hazánkban vágott állapotban forgalmazzák a gyömbért.
Még több recept amelyikben van gyömbér