Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Alapanyagok

Betűrendes keresés

Kattintson az egyik betűre

Jus avagy pecsenyelé

A pecsenyelét a hús sütésekor kifolyó és karamellizálódó húsnedvekből, fehérjékből nyerjük. Ez, persze, nem áll mindig rendelkezésünkre, de elkészíthetjük más módon is és mélyhűtőben eltéve, mindig a használható.
Ajánlatos a leeső húsrészeket, apródonként, a mélyhűtőben összegyűjteni. Jobb ízű a pecsenyelé, ha minél több fajta húsnyesedékből készül. Tepsibe teszünk néhány kanál olajat, majd 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük. Beledobjuk a kilónyi darabokra vágott húst, sertés nyesedéket, néhány csirkenyakat, farhátat, némi marha vagy borjú darabkát és hagyjuk barnára sülni. Ekkor megfordítjuk a húsdarabokat és tovább sütjük, ha kis színt kapott rászórjuk a két fej, félfőre vágott hagymát, a félbe vágott fejnyi fokhagymát és a teáskanálnyi kakukkfüvet. Rádobunk 10 deka, kockára vágott vajat és a hőt 130 fokra visszavéve még egy órát sütjük. Az alapanyagokat a tepsiből kiszedjük és kinyomkodjuk, a nyert levet, fazékba öntjük, hozzáadunk 2 liter húsalaplevet. A tepsiben maradt, leragadt részeket 2 deci alaplével felöntjük és felforralva, kevergetve feloldjuk, majd ezt is a fazékba öntjük. Forralni kezdjük, időnként, a felesleges zsiradékot eltávolítva, 1 liternyire beforraljuk. Adagokra osztva, a mélyhűtőben tároljuk.




Receptek, melyekben van Jus avagy pecsenyelé
Rántott sertésborda sajtmártással
Még több recept amelyikben van Jus avagy pecsenyelé