Esemény:
|
Hajón is elkészíthető (536 db) |
Hajón főzni, nem létkérdés, hiszen „páncéloson” (a konzerv archaikus elnevezése), hideg koszton és parti kocsmák, éttermek kínálatán, át lehet vészelni egy-két hetet. A kérdés, érdemes-e vagy bírja-e a pénztárcánk? Ha bírja, nincs kérdés, de ha kicsit is tudunk főzni, hajlandóak vagyunk felhasználni a helyi piacon található hozzávalókat, érdemes belevágni és némi gasztronómiai kalandozásba fogni. Tekintsük át a lehetőségeinket, a Balatonon általában nincs a hajón konyha, de egy kemping gázfőző, egy palacsintasütő és egy fazék segítségével rengeteg lehetőséget kapunk, persze nem vitorlázás közben, de a kikötőben feltett lecsó, hagymás, szalonnás rántotta, sok külhoni bor, pálinka kóstolására adott lehetőséget, nem beszélve, a német hajósok által elővarázsolt, fejhús és hurka konzervekről. Ezek tudnak valamit, nemcsak a Merci és BMW tárgykörben. Az Adrián és egyéb tengeri hajótúrán, kész konyha áll rendelkezésünkre. Két lapos gáztűzhely, sütővel, serpenyő, fazék és lábas jelenlétével, megemlítve, a kulturált porcelán tányérokat, üveg poharakat. Kezdetben, mi is szkáj tányérból ettünk, majd kidobtuk, de a környezetvédelmi elveket sem feledve, nem volt az igazi. Nyeklett-nyaklott, átégett és egyébként is, nem huszadrangú menzán vagyunk, kinek kell az ilyen? Végül rátértünk, a hajón található edénykészletre, viszünk, környezetbarát mosogatószert, furcsa, de nem kötelező, de akkor is, rendes tányérból, pohárból veszünk magunkhoz élelmiszert. Megtervezzük az utat, akár itthon, akár külhonban bevásárolunk, megvesszük, az általában kellő dolgokat, sört, bort, rövidet, de azért, hozzátesszük a feltétlenül szükséges egyebeket, némi liszt, cukor, fűszerek, zöldség, rizs, burgonya, tojás. Mint a nagyok, régen. Persze hagyatkozunk a helyi adottságokra, halpiac, kisközért. Friss kenyér, hal, hús általában kapható, de azért készüljünk, az ismeretlen nyitvatartásra, ünnepekre. Horgonyzáskor gondoljunk a rengeteg száraz uszadékfára, a hajó sütőjéből elővett rácson, néhány követ felhasználva, rengeteg finomság készíthető, hal, előzőleg vásárolt hús, zöldség, gondoljunk kempingező ifjúkorunkra. Még, egy lunch húsnak, is más ízt ad a füst. Ne hagyjuk, hogy ítélt lehetőségeink, határt szabjanak a fantáziánknak. Együnk jót és bőségeset. Ha jó szélben vitorlázunk szükség is lesz rá! Az általunk ajánlott receptek, csak nyomkövetők, próbáljátok saját ízlésre formálni. Egyetek és vitorlázzatok, olyan jót, ahogy, mi szoktunk!
A csirkedarabokat lebőrözzük, kicsontozzuk és kockára vágjuk. A bőrből és a csontból fél liter vízzel alaplevet főzünk. A felforrósított vajon fehéredésig sütjük a csirkehúst, majd hozzákeverjük a szintén felkockázott ...
tovább
A frissen sült burgonyalepényt a pikáns tejföllel bőven megkenjük, majd a villával szétszedett csirkecombdarabokat ráhalmozzuk.
Cikkekre vágva tálaljuk. ...
tovább
A csirkecombokat, jobban járunk, ha csak felsőcombból készítjük, sózzuk és borsozzuk. A felhevített olajon elősütjük a húst, majd kivesszük és a zsiradékon a finomra vágott hagymaféléket és a lereszelt sárgarépát megpirítjuk. ...
tovább
A felhevített olajon pirítsuk át a fűszereket, majd dobjuk rá a hagymát és a fokhagymát, süssük össze, majd a kicsontozott, feldarabolt csirkecombot piríitsuk át benne. A hámozott paradicsomkonzervet és a darabolt kápiát hozzáadva, ...
tovább
A csirkemájat megtisztítjuk, majd félbe vágjuk. A baconszeleteket, keresztben félbe vágjuk. A szalonnát meghintjük majoránnával és borssal, majd a fél csirkemájakat beletekerjük. Fogpiszkálóval megtűzzük. Tepsibe tesszük. 200 ...
tovább
A félfőre metélt hagymát a zsíron megpirítjuk. Hozzáadjuk a vékony csíkokra vágott májat, majd fehéredésig sütjük. Hozzákeverjük a vékony csíkokra vágott uborkát és felöntjük a tejszínben jól elkevert mustárral. Sózzuk, ...
tovább
A filézett csirkemellet csíkokra vágjuk. Összekeverjük a csíkokra vágott bazsalikommal, a joghurttal, a lereszelt citromhéjjal és a citromlével. Sóval és borssal fűszerezzük.
Fél órát állni hagyjuk, majd forró olajban pirosra ...
tovább
A paprikákat kicsumázzuk és ujjnyi darabokra vágjuk. A répát vékonyra szeleteljük. A paprikákat és a répát sóval elkeverjük, majd egy órát állni hagyjuk. Leöblítjük és lecsepegtetjük. Ha leszáradt, forró wokba tesszük és a ...
tovább
A csirkemellfiléket vágjuk ceruzányi csíkokra, majd a zúzott fokhagymával, a szójaszósszal, sóval, borssal ízesítve hagyjuk állni 20 percig. A rizst előírás szerint főzzük meg, ízesíthetjük zöldségekkel, sült tojással. A ...
tovább
A csirkemellet vágjuk kockára, majd a felforrósított vaj-olaj keveréken süssük pirosra. Sütés közben sózzuk, borsozzuk és ízesítsük a zúzott fokhagymával. Ha majdnem puha, keverjük bele a mélyhűtött zöldborsót és a ...
tovább