Zamatos sütőtök
Hozzávalók
| alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
| 3 evőkanál
olívaolaj |
901 |
0 |
99.6 |
0 |
0 |
0 |
| 3 evőkanál
fehérborecet |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
| 1 evőkanál
méz |
327 |
0.4 |
0 |
81 |
0 |
0 |
| 2 evőkanál
szójaszósz |
66 |
10.5 |
0.1 |
5.6 |
0 |
0 |
| 1 késhegynyi
édeskömény |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
| 2 db
chili paprika |
0 |
? |
? |
? |
? |
? |
| 2 evőkanál
gyömbér |
61 |
2.5 |
0.8 |
11 |
0 |
0 |
| 1 dl
száraz fehérbor |
70 |
0 |
0 |
16 |
0 |
0 |
| ízlés szerint
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
| ág
kakukkfű |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
| 2 db
babérlevél |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
| 1 evőkanál
margarin |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
| 80 dkg
sütőtök |
78 |
1.5 |
0.6 |
16.5 |
0.8 |
0 |
|
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
A tököt meghámozzuk, magjait eltávolítjuk és ujjbegynyi kockára vágjuk. A felhevített vajon átforgatjuk és kicsit pirítjuk. Hozzáadjuk a babért és a kakukkfüvet, megsózzuk, megborsozzuk és felöntve a borral és némi vízzel, roppanósan puhára pároljuk. Lecsepegtetjük, a fűszereket kidobjuk, és hagyjuk langyosra hűlni. Az öntethez valókat a botmixer poharába öntjük, a chilit előtte vágjuk apróra, a gyömbért reszeljük le és dolgozzuk össze. A tökkockákkal óvatosan forgassuk át és egy éjszakát hagyjuk hűvös helyen pihenni. Ne tegyük hűtőbe vagy hagyjuk kicsit felmelegedni, mert így érvényesülnek az ízei.
Szárazabb sült húsok mellé adhatjuk köretnek.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)