Alapanyagok
Betűrendes keresés
Kattintson az egyik betűre
édeskömény
Népies neve: bécsi kapor, fönigli, fönikli, nagy kömény, német kömény, olasz kapor, római kapor. Már a görögök és a rómaiak ismerték nemes aromáját és gyógyhatását. Termesztése nálunk is nagy területeken folyik és komoly mennyiséget exportálunk belőle. Magja kellemes, jellemző, ánizsra emlékeztető az illata; íze édeskés, kissé csípős, zöldesbarna színű. Illó olajat, zsíros olajat, cukrot, fehérjét tartalmaz. Nagyon egészséges fűszer, mely főzelékek, saláták, halételek, szószok, marinádok, teasütemények, likőrök ízesítésére használható. Adagolásánál azonban ügyelni kell átható aromája miatt. A növény fiatal levélzetéből az olaszok salátát és főzeléket is készítenek. Kiváló emésztés serkentő, étvágyjavító, szélhajtó, görcsoldó, ízjavító, vízelhajtó, tejszaporító hatású. Csecsemők szélhajtó teájának, és egyéb teakeverékeknek is fontos alkotórésze.