Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Savanyú káposztával töltött palacsinta

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 50 perc
Munkaidő: 25 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Zöldséges ételek 
Cimkék: Hústalan feltétek, Reggeli, Uzsonna, Sörözés, borozás, Hétköznapi vacsora, Hideg téli napokra, Meleg nyári napokra, Buli, Szilveszter, Göngyölt, Csőben sült, Sült, Párolt, Kemence, Remoska, Sós, Savanyú, Meleg, Tojás, Zöldség, Gabonafélék, Tejtermékek, Hétvégi ebéd
Hozzávalók

Savanyú káposztával töltött palacsinta
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
3 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
3 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
1 kávéskanál köménymag 0 0 0 0 0 0
50 dkg savanyúkáposzta 20 1.1 0.2 3.4 2.1 0
5 dkg füstölt szalonna 696 9 73 0 0 105
20 dkg bacon 0 10 45 0 0 105
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Palacsinta alaptészta
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
20 dkg finomliszt 345 13.5 1 70.4 0.2 0
2 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
3 dl tej (1,5%) ? ? ? ? ? ?
1.5 dl szóda 0 0 0 0 0 0
3 evőkanál napraforgó olaj 902 0 99.8 0 0 0
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Savanyú káposztával töltött palacsinta
A kétféle szalonnát felkockázzuk. A szalonna zsírját kisütjük, a pörcöt kivesszük és félretesszük. A zsíron megpirítjuk a bacont. Hozzákeverjük a fűszereket és az ízlés szerint kimosott káposztát, A káposztát, néhány vágással, vágjuk rövidebb szálakra. Saját levében, fedő alatt pároljuk puhára. Dobjuk ki a babérleveleket és osszuk el, az előzőleg megsütött palacsintákon. A palacsinták két szélét hajtsuk be, majd tekerjük fel, rakjuk tűzálló tálba, nem túl szorosan, egymás mellé. Simítsuk a tetejére a tejfölt, szórjuk rá a pörcöt, majd 175 fokra előmelegített sütőben, süssük 25 percig. Forrón tálaljuk. Előre elkészíthető, csak a sütni kell frissen.
Elsősorban önálló ételként ajánlom, de egy sült csülök vagy disznótoros különleges körete is lehet.

Palacsinta alaptészta
A tojásokat csipetnyi sóval ízesítjük, habverővel kissé fölverjük. Beleszitáljuk a lisztet, majd a tejet apránként beleöntve, a habverővel simára keverjük. Sűrű, csomómentes masszát kapunk, melyet egy fél órán át pi­hentetünk. Pihentetés után szódavízzel tejszínsűrűségűre hígítjuk és két evőkanál ola­jat is beletéve még egyszer jól átkeverjük. A palacsintasütőt beolajozzuk, majd fölforrósítjuk. Egy kis merőkanálnyi tésztát csorga­tunk bele úgy, hogy közben körkörösen mozgatjuk a serpe­nyőt, így szép egyenletesen eloszlik benne a tészta és jó vékony palacsintát kapunk. A palacsinta első felét közepes lángon megsütjük. Ha a széle már kezd színt kapni, a közepéről pedig eltűnt a nedves tésztafolt, a serpenyőt megrázogatjuk - a jó palacsin­ta ilyenkor elmozdul a helyéről. Széles kés segítségével átfordítjuk és a másik oldalát is megsütjük. A második oldala fele annyi idő alatt sül meg, mint az első. A megsült palacsintát tálra csúsztatjuk és folytatjuk a sütést, amíg a tésztából tart. Csak az első palacsinta sütésénél kell olajozni a sütőt, mert a tészta olajtartalma miatt, önkenő.


Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)