Savanyú káposztával töltött palacsinta
Hozzávalók
Savanyú káposztával töltött palacsinta
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
3 dl
tejföl (20%) |
216 |
3.3 |
20 |
3.9 |
0 |
110 |
ízlés szerint
bors |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
3 db
babérlevél |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
1 kávéskanál
köménymag |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
50 dkg
savanyúkáposzta |
20 |
1.1 |
0.2 |
3.4 |
2.1 |
0 |
5 dkg
füstölt szalonna |
696 |
9 |
73 |
0 |
0 |
105 |
20 dkg
bacon |
0 |
10 |
45 |
0 |
0 |
105 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Palacsinta alaptészta
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
20 dkg
finomliszt |
345 |
13.5 |
1 |
70.4 |
0.2 |
0 |
2 db
tojás |
66 |
5.4 |
4.8 |
0.3 |
0 |
274 |
3 dl
tej (1,5%) |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
1.5 dl
szóda |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
3 evőkanál
napraforgó olaj |
902 |
0 |
99.8 |
0 |
0 |
0 |
1 csipet
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Savanyú káposztával töltött palacsinta
A kétféle szalonnát felkockázzuk. A szalonna zsírját kisütjük, a pörcöt kivesszük és félretesszük. A zsíron megpirítjuk a bacont. Hozzákeverjük a fűszereket és az ízlés szerint kimosott káposztát, A káposztát, néhány vágással, vágjuk rövidebb szálakra. Saját levében, fedő alatt pároljuk puhára. Dobjuk ki a babérleveleket és osszuk el, az előzőleg megsütött palacsintákon. A palacsinták két szélét hajtsuk be, majd tekerjük fel, rakjuk tűzálló tálba, nem túl szorosan, egymás mellé. Simítsuk a tetejére a tejfölt, szórjuk rá a pörcöt, majd 175 fokra előmelegített sütőben, süssük 25 percig. Forrón tálaljuk. Előre elkészíthető, csak a sütni kell frissen.
Elsősorban önálló ételként ajánlom, de egy sült csülök vagy disznótoros különleges körete is lehet.
Palacsinta alaptészta
A tojásokat csipetnyi sóval ízesítjük, habverővel kissé fölverjük. Beleszitáljuk a lisztet, majd a tejet apránként beleöntve, a habverővel simára keverjük. Sűrű, csomómentes masszát kapunk, melyet egy fél órán át pihentetünk. Pihentetés után szódavízzel tejszínsűrűségűre hígítjuk és két evőkanál olajat is beletéve még egyszer jól átkeverjük. A palacsintasütőt beolajozzuk, majd fölforrósítjuk. Egy kis merőkanálnyi tésztát csorgatunk bele úgy, hogy közben körkörösen mozgatjuk a serpenyőt, így szép egyenletesen eloszlik benne a tészta és jó vékony palacsintát kapunk. A palacsinta első felét közepes lángon megsütjük. Ha a széle már kezd színt kapni, a közepéről pedig eltűnt a nedves tésztafolt, a serpenyőt megrázogatjuk - a jó palacsinta ilyenkor elmozdul a helyéről. Széles kés segítségével átfordítjuk és a másik oldalát is megsütjük. A második oldala fele annyi idő alatt sül meg, mint az első. A megsült palacsintát tálra csúsztatjuk és folytatjuk a sütést, amíg a tésztából tart. Csak az első palacsinta sütésénél kell olajozni a sütőt, mert a tészta olajtartalma miatt, önkenő.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)