Savanyú káposztával töltött palacsinta (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 25 perc A recept forrása: Gixer A recept nehézségi foka: 3 Helye a tartalomjegyzékben: Zöldséges ételek Cimkék: Hústalan feltétek, Reggeli, Uzsonna, Sörözés, borozás, Hétköznapi vacsora, Hideg téli napokra, Meleg nyári napokra, Buli, Szilveszter, Göngyölt, Csőben sült, Sült, Párolt, Kemence, Remoska, Sós, Savanyú, Meleg, Tojás, Zöldség, Gabonafélék, Tejtermékek, Hétvégi ebéd Hozzávalók 4 személyre: Savanyú káposztával töltött palacsinta
Palacsinta alaptészta
Savanyú káposztával töltött palacsinta A kétféle szalonnát felkockázzuk. A szalonna zsírját kisütjük, a pörcöt kivesszük és félretesszük. A zsíron megpirítjuk a bacont. Hozzákeverjük a fűszereket és az ízlés szerint kimosott káposztát, A káposztát, néhány vágással, vágjuk rövidebb szálakra. Saját levében, fedő alatt pároljuk puhára. Dobjuk ki a babérleveleket és osszuk el, az előzőleg megsütött palacsintákon. A palacsinták két szélét hajtsuk be, majd tekerjük fel, rakjuk tűzálló tálba, nem túl szorosan, egymás mellé. Simítsuk a tetejére a tejfölt, szórjuk rá a pörcöt, majd 175 fokra előmelegített sütőben, süssük 25 percig. Forrón tálaljuk. Előre elkészíthető, csak a sütni kell frissen. Elsősorban önálló ételként ajánlom, de egy sült csülök vagy disznótoros különleges körete is lehet. Palacsinta alaptészta A tojásokat csipetnyi sóval ízesítjük, habverővel kissé fölverjük. Beleszitáljuk a lisztet, majd a tejet apránként beleöntve, a habverővel simára keverjük. Sűrű, csomómentes masszát kapunk, melyet egy fél órán át pihentetünk. Pihentetés után szódavízzel tejszínsűrűségűre hígítjuk és két evőkanál olajat is beletéve még egyszer jól átkeverjük. A palacsintasütőt beolajozzuk, majd fölforrósítjuk. Egy kis merőkanálnyi tésztát csorgatunk bele úgy, hogy közben körkörösen mozgatjuk a serpenyőt, így szép egyenletesen eloszlik benne a tészta és jó vékony palacsintát kapunk. A palacsinta első felét közepes lángon megsütjük. Ha a széle már kezd színt kapni, a közepéről pedig eltűnt a nedves tésztafolt, a serpenyőt megrázogatjuk - a jó palacsinta ilyenkor elmozdul a helyéről. Széles kés segítségével átfordítjuk és a másik oldalát is megsütjük. A második oldala fele annyi idő alatt sül meg, mint az első. A megsült palacsintát tálra csúsztatjuk és folytatjuk a sütést, amíg a tésztából tart. Csak az első palacsinta sütésénél kell olajozni a sütőt, mert a tészta olajtartalma miatt, önkenő. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||