Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Malackaraj szilvareszterrel és tökmagos, gombás burgonyapürével

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 90 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Húsételek  Sertésből 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Hideg téli napokra, Szilveszter, Farsang, Hétvégi ebéd, Buli, Csőben sült, Kemence, Sós, Meleg, Húsfélék
Hozzávalók

Malackaraj sütve
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
5 dkg füstölt szalonna 696 9 73 0 0 105
1 dl sör (világos) 38 0 0 4.6 0 0
1 evőkanál zsír 898 0.1 99.7 0 0 100
1 db sárgarépa  40 1.2 0.2 8.1 3.4 0
3 gerezd fokhagyma  134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 fej vöröshagyma  40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
1 teáskanál majoránna 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
80 dkg bőrös malacgerinc ? ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Szilvareszter
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 kg besztercei szilva 60 0.7 0.2 13.1 1.7 0
10 dkg cukor 402 0 0 99.9 0 0
1 teáskanál fahéj 0 0 0 0 0 0
1/2 dl száraz vörösbor ? ? ? ? 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Burgonyapüré tökmaggal és gombával
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
50 dkg burgonya  94 2.5 0.2 20 2.5 0
5 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
2 dl tej (3,6 %) 273 26 27 0.5 0 92
ízlés szerint szerecsendió 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
10 dkg csiperke gomba 39 5.9 0.2 3.3 1.9 0
2 evőkanál tökmag 616 33.9 51.5 3.6 0 0
2 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Malackaraj sütve
A bőrös malackarajt, bőrös részével lefelé egy percig forró vízbe fektetjük. A bőr kifehéredik és jól vághatóvá válik. Szeletnyi vastagságban keresztben és hosszában bevagdossuk. A tepsibe tesszük a félfőre vágott hagymát, az apróra vágott fokhagymát és a felkarikázott répát. Ráfektetjük a sóval, borssal és majoránnával bedörzsölt karajt, amit fél napig pihentettünk a hűtőben, vigyázzunk a bőrös részre ne kerüljön só. Ráöntjük a felforrósított zsírt, aláöntünk 3 evőkanál vizet, majd előmelegített 170 fokos sütőbe toljuk. Kezdetben negyedóránként, locsoljuk a szaftjával, majd jó óra múlva 5 percenként a sörbe mártott szalonnával kezdjük kenegetni a bőrét, amikor piros és ropogós elkészült. 10 perc pihentetés után leválasztjuk a csontjáról és szeleteljük.
A receptben említett körettel vagy párolt káposztával és pirított burgonyával is nagy szerű étek.


Szilvareszter
A megmosott, kimagozott gyümölcsöt a fahéjjal együtt felfőzzük, míg héja összepöndörödik. Rászórjuk a cukrot, beleöntjük a vörösbort és néhányszor átkeverjük, hogy kissé pépessé váljon.

Burgonyapüré tökmaggal és gombával
Az apróra vágott burgonyát, annyi sós vízben, amennyi éppen ellepi, puhára főzzük, leszűrjük, forrón áttörjük. A vajjal, a forró tejjel és a reszelt szerecsendióval habosra keverjük. Kézi habverővel vagy fakanállal tegyük, géppel csak ragacsos masszát kapunk. A tej mennyisége a burgonya minőségétől függ, több, kevesebb is lehet. Amíg a burgonya fő az olajban a tökmagot a felhevített olajban gyengéden megpirítjuk, majd kivesszük. a megmaradt olajban, a lereszelt gombát pirosra sütjük és a tökmaggal együtt a pürébe keverjük.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)