Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Alapanyagok

Betűrendes keresés

Kattintson az egyik betűre

majoránna

Népies neve: majoránna, pecsenyevirág. Latin neve: Majorana hotensis M. A szaporítás módja: magvetéssel, palántázással, márciusban, májusban történik. Felhasználható része: virágzáskor vágott, szárított hajtásairól morzsolt levelek kerülnek forgalomba. A legkedveltebb, a legrégibb és a leghíresebb magyar fűszer. Kiváló aromája miatt az egész világon elterjedt és nagy keresletnek örvend. Eredeti hazája a Földközi-tenger környéke, de ma már hazánk különböző részein nagy területeken és házi kertekben termesztik. A jól kezelt fűszer szürkészöld színű, egyenletes morzsolású, erősen aromás, kellemes illatú és kissé hűtő, kesernyés ízű. Vigyázat: néha összetévesztik a "szurokfűvel" (vadmajoranna). Illó olajat, keserű anyagot, csersavat tartalmaz. Az ételeknek különleges ízt és zamatot kölcsönöz. Intenzív aromája elveszi a húsok kellemetlen mellékízét. A majoranna étvágygerjesztő, szélhajtó, gyomorerősítő, nyugtató hatású, de magasvérnyomásban szenvedők csak óvatosan használják.
Még több recept amelyikben van majoránna