Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Kolozsvári töltött káposzta

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 120 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Húsételek  Sertésből 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Hideg téli napokra, Buli, Karácsony, Hétvégi ebéd, Macskajajra, Göngyölt, Töltött, Párolt, Kemence, Sós, Meleg, Húsfélék, Zöldség, Tejtermékek, Gabonafélék, FRSZ receptverseny
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2 gerezd fokhagyma  134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
2 evőkanál zsír 898 0.1 99.7 0 0 100
1 csokor kapor 0 3.7 0.8 10.2 2.2 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 kávéskanál borsikafű 0 0 0 0 0 0
1 kávéskanál köménymag 0 0 0 0 0 0
1 kávéskanál majoránna 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
1 evőkanál pirospaprika ? ? ? ? ? ?
3 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
2 evőkanál liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
1 db füstölt köröm ? ? ? ? ? ?
10 dkg rizs 352 8 0.3 77.5 1.4 0
80 dkg savanyúkáposzta 20 1.1 0.2 3.4 2.1 0
8 db savanyúkáposzta levél ? ? ? ? ? ?
1 fej vöröshagyma  40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
20 dkg füstölt szalonna 696 9 73 0 0 105
4 db debreceni 0 0 0 0 0 75
4 szelet sertéskaraj  159 21 8.1 0.4 0 68
30 dkg lapocka (sertés)  286 17.5 23.9 0.3 0 72
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A szalonnából négy, bőrös szeletet levágunk, majd keresztben, centis távolságokra a bőrig bevagdossuk és félretesszük. A többi szalonnát felkockázzuk és zsírjára sütjük. A finomra metélt hagymát a szalonna zsiradékán megpirítjuk. Közben, a rizst, térfogatának megfelelő mennyiségű vízben felfőzzük és a lángot eloltva, hagyjuk, hogy felszívja az összes vizet. A szalonnapörcöt, a ledarált lapockát, sóval, borssal, kevés paprikával, zúzott fokhagymával, borsikafűvel és a rizzsel összegyúrjuk. A masszát a vastag erétől megszabadított káposztalevelekbe töltjük. A hagymás zsiradékban elkeverjük a többi fűszert és a káposztát, melyet, szükség szerint átmosunk és kissé rövidebb szálakra vágunk. Megfelelő méretű lábosba tesszük a káposzta felét és a töltelékeket ráhelyezzük, a körömmel együtt, majd beborítjuk a többi káposztával. Kevés vizet öntve rá, fedő alatt, kis lángon készre főzzük. Tálalás előtt, a zsírban megsütöm a szalonna szeleteket. A bőr összekunkorodik és a szalonna kakastaréjszerűvé válik, a hatást fokozom azzal, hogy a a bőrrel átelleni részt pirospaprikába mártom. A sütőzsiradékban megsütöm, a kétszeres spirálban bevagdalt, debreceniket és a pirospaprikával elkevert lisztben megmártott, előzőleg sóval és borssal fűszerezett karajszeleteket. Az aprókáposztát tálra simítom és a tetejére teszem a töltelékeket, melyek köré rakom a hússzeleteket és a sült kolbászokat, a gombócok tetejét a szalonnával és kaporszálakkal díszítem. A tejfölt külön csészében adom mellé.
Friss, puha kenyérrel kínálom.
A főtt körmöt, hidegen, tormával, másnap reggel, a közeledőkre vad tekintetet vetve, fogyasztom el.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)