Kolozsvári töltött káposzta (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 30 perc A recept forrása: frsz receptverseny A recept nehézségi foka: 3 Helye a tartalomjegyzékben: Húsételek Sertésből Cimkék: Húsételek, Főétel, Hideg téli napokra, Buli, Karácsony, Hétvégi ebéd, Macskajajra, Göngyölt, Töltött, Párolt, Kemence, Sós, Meleg, Húsfélék, Zöldség, Tejtermékek, Gabonafélék, FRSZ receptverseny Hozzávalók 4 személyre:
A szalonnából négy, bőrös szeletet levágunk, majd keresztben, centis távolságokra a bőrig bevagdossuk és félretesszük. A többi szalonnát felkockázzuk és zsírjára sütjük. A finomra metélt hagymát a szalonna zsiradékán megpirítjuk. Közben, a rizst, térfogatának megfelelő mennyiségű vízben felfőzzük és a lángot eloltva, hagyjuk, hogy felszívja az összes vizet. A szalonnapörcöt, a ledarált lapockát, sóval, borssal, kevés paprikával, zúzott fokhagymával, borsikafűvel és a rizzsel összegyúrjuk. A masszát a vastag erétől megszabadított káposztalevelekbe töltjük. A hagymás zsiradékban elkeverjük a többi fűszert és a káposztát, melyet, szükség szerint átmosunk és kissé rövidebb szálakra vágunk. Megfelelő méretű lábosba tesszük a káposzta felét és a töltelékeket ráhelyezzük, a körömmel együtt, majd beborítjuk a többi káposztával. Kevés vizet öntve rá, fedő alatt, kis lángon készre főzzük. Tálalás előtt, a zsírban megsütöm a szalonna szeleteket. A bőr összekunkorodik és a szalonna kakastaréjszerűvé válik, a hatást fokozom azzal, hogy a a bőrrel átelleni részt pirospaprikába mártom. A sütőzsiradékban megsütöm, a kétszeres spirálban bevagdalt, debreceniket és a pirospaprikával elkevert lisztben megmártott, előzőleg sóval és borssal fűszerezett karajszeleteket. Az aprókáposztát tálra simítom és a tetejére teszem a töltelékeket, melyek köré rakom a hússzeleteket és a sült kolbászokat, a gombócok tetejét a szalonnával és kaporszálakkal díszítem. A tejfölt külön csészében adom mellé. Friss, puha kenyérrel kínálom. A főtt körmöt, hidegen, tormával, másnap reggel, a közeledőkre vad tekintetet vetve, fogyasztom el. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||