Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Kacsamell boros zöldségekkel és burgonyapürével

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 50 perc
Munkaidő: 25 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Mesterszakács
Helye a tartalomjegyzékben:  Húsételek  Egyéb szárnyas 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Hétvégi ebéd, Buli, Főtt, Párolt, Csőben sült, Sós, Meleg, Húsfélék, Zöldség
Hozzávalók

Boros zöldköret
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2 dl száraz vörösbor ? ? ? ? 0 0
1 teáskanál étkezési keményítő 344 0.5 0 86 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1/2 ág rozmaring 0 0 0 0 0 0
1 kávéskanál kakukkfű 0 0 0 0 0 0
3 gerezd fokhagyma  134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 evőkanál barnacukor 391 0 0 97.4 0 0
2 evőkanál kacsazsír ? ? ? ? ? ?
1 szál sárgarépa  40 1.2 0.2 8.1 3.4 0
2 fej lilahagyma ? ? ? ? ? ?
1 db kaliforniai paprika ? ? ? ? ? ?
1 db cukkíni 31 1.5 0.4 5.3 0.8 0
1 db padlizsán 26 1.3 0.2 4.8 1.4 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Kacsamell sütve
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 gerezd fokhagyma  134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
1 kávéskanál majoránna 0 0 0 0 0 0
1 db kacsamell 186 19 12 0.4 0 79
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Kacsamell boros zöldségekkel és burgonyapürével
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Burgonyapüré
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
50 dkg burgonya  94 2.5 0.2 20 2.5 0
5 dkg vaj 372 27.7 28.1 1.6 0 100
2 dl tej (3,6 %) 273 26 27 0.5 0 92
ízlés szerint szerecsendió 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Boros zöldköret
A felhevített zsírban megbarnítjuk a cukrot. A vékony csíkokra vágott zöldségeket és a fűszereket hozzáadva, roppanósra sütjük. A bor felével felöntjük és zsírjára pirítjuk. Végül, a félretett borral elkevert keményítővel, összeforralva, besűrítjük.

Kacsamell sütve
A kacsamell bőréből kiszedegetjük a tolltokokat, a legegyszerűbb csipesszel. A bőrt a húsig, de húst már nem, bevagdossuk mindkét irányból, centis távolságra, a vágások rombusz formát alkossanak. Bedörzsöljük a húst a só, bors, majoránna keverékkel és 20 percet szobahőmérsékleten pihentetjük. Előmelegített, vastag falú serpenyőbe tesszük a melleket, a bőrükkel lefelé és 8-10 perc alatt kisütjük a zsírt a bőr alól, néha mozgassuk meg a húst és figyeljünk, hogy a bőr mindenhol elérje a serpenyő alját. Villával, még véletlenül se szúrjunk bele a sülő húsba, majd megfordítva 2-3 perc alatt süssük meg a húsos oldalt is. Néhány kanál zsiradékot tegyünk tepsibe és a kacsamellet a bőrével felfelé belefektetjük, majd a vékonyra karikázott fokhagymát mellészórjuk. 140 fokra előmelegített sütőbe toljuk és 20 percig sütjük. Tálalás előtt, fóliával letakarva 10 percig pihentessük, majd ferdén vékonyra szeletelve, előmelegített tálra tesszük.
A kacsamell belseje így rózsaszínű, szaftos, ha tovább hagyjuk a sütőben, teljesen átsüthetjük, de aki ilyet eszik, az megérdemli.

Kacsamell boros zöldségekkel és burgonyapürével
A vékonyra szelt mellet a burgonyapürével és a boros zöldségraguval kínáljuk.

Burgonyapüré
Az apróra vágott burgonyát, annyi sós vízben, amennyi éppen ellepi, puhára főzzük, leszűrjük, forrón áttörjük. A vajjal, a felforrósított tejjel és a reszelt szerecsendióval habosra keverjük. Kézi habverővel vagy fakanállal tegyük, géppel csak ragacsos masszát kapunk.
A tej mennyisége a burgonya minőségétől függ, több, kevesebb is lehet.
Habkönnyű, kívánatos ételt kell kapjunk.
Roboráló diéta esetén, tej helyett, tejszín is használhatunk.
Semleges ízű köret, zsenge zöldségek, nem túl fűszeres húsok kísérője.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)