Marhasült articsókával és gombával
Hozzávalók
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
3 evőkanál
olívaolaj |
901 |
0 |
99.6 |
0 |
0 |
0 |
1,5 kg
marhafelsál |
243 |
17 |
19 |
0.6 |
0 |
83 |
ízlés szerint
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
ízlés szerint
bors |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
3 evőkanál
olaj |
899 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
0 |
30 dkg
karotta |
40 |
1.2 |
0.3 |
8.1 |
3 |
0 |
30 dkg
zeller |
31 |
1.4 |
0.3 |
5 |
4.2 |
0 |
30 dkg
vöröshagyma |
40 |
1.2 |
0.1 |
8.3 |
3.1 |
0 |
1 teáskanál
kakukkfű |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
1 teáskanál
rozmaring |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
2,5 dl
vörösbor |
56 |
0 |
0 |
0.3 |
0 |
0 |
1 teáskanál
étkezési keményítő |
344 |
0.5 |
0 |
86 |
0 |
0 |
15 dkg
laskagomba |
38 |
1.9 |
0.7 |
6 |
2.8 |
0 |
15 dkg
csiperke gomba |
39 |
5.9 |
0.2 |
3.3 |
1.9 |
0 |
8 dkg
bacon |
0 |
10 |
45 |
0 |
0 |
105 |
40 dkg
articsóka |
50 |
2.4 |
0.1 |
9.5 |
10.8 |
0 |
1 evőkanál
citromlé |
18 |
0.2 |
0 |
3.1 |
0 |
0 |
1 evőkanál
petrezselyemzöld |
61 |
4.4 |
0.4 |
9.8 |
4.3 |
0 |
5 dl
húsalaplé |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
A hagymát és a zellert meghámozzuk és nagy kockákra vágjuk. A karottát megtisztítjuk, megmossuk és szintén nagyobb kockákra aprítjuk. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A húst megmossuk, szárazra itatjuk. besózzuk, megborsozzuk. Egy serpenyőben olajat forrósítunk és körös-körül elősütjük benne a húst, majd ezután hozzáadjuk a zöldséget, a kakukkfüvet, a rozmaringot és néhány percig együtt pirítjuk. Felöntjük vörösborral és 2,5 dl vízzel, majd a húst előmelegített sütőben, gyakran forgatva és húslevessel locsolgatva kb. 90 percig pároljuk. A gombát megtisztítjuk, megmossuk, lecsöpögtetjük és nagyobb darabokra vágjuk. A szalonnát apróra kockázzuk. A kész sültet az edényből kivesszük, alufóliába burkoljuk és a kikapcsolt sütőben melegen tartjuk. A visszamaradt szaftot zsírtalanítjuk, leszűrjük és lábosban jól beforraljuk, kevés vízben elkevert keményítővel besűritjük. Az articsókát félbevágjuk, serpenyőben megforrósítjuk az olívaolajat, hozzáadjuk a szalonnát és a gombát, jól átpirítjuk, sóval, borssal, citromlével és petrezselyemmel fűszerezzük, majd hozzáadjuk a fél articsókákat és egy kissé megmelegítjük. A húst felszeleteljük. Előmelegített tálon elrendezzük a húst, körberakjuk a gombás articsókával, majd a mártással leöntve tálaljuk.
Köretként tört burgonyát és pirított hagymakarikákat adhatunk hozzá.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)