Hálaadás napi sült pulyka
Hozzávalók
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
4 evőkanál
olaj |
899 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
0 |
10 levél
zsálya |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
4 ág
rozmaring |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
1 db
fahéj |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
1 fej
vöröshagyma |
40 |
1.2 |
0.1 |
8.3 |
3.1 |
0 |
1 db
alma |
35 |
0.4 |
0.4 |
7 |
2.3 |
0 |
1 db
pulyka |
0 |
? |
? |
? |
? |
? |
5 dkg
gyömbér |
61 |
2.5 |
0.8 |
11 |
0 |
0 |
1 teáskanál
szegfűbors |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
1 evőkanál
bors |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
4 liter
zöldségalaplé |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
10 dkg
barnacukor |
391 |
0 |
0 |
97.4 |
0 |
0 |
30 dkg
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Forraljuk fel a zöldségalaplét, a sóval, a cukorral, a szemesborssal, a szegfűborssal és a reszelt gyömbérrel. Hagyjuk kihűlni, majd tegyük bele a pulykát (5-6 kg-os), úgy hogy teljesen ellepje. Pácoljuk egy napig, de egyszer fordítsuk meg. Másnap, bő vízzel, mossuk le a madarat, majd szárítsuk le kívül-belül. Tegyük a hasába a feldarabolt almát, hagymát és a zöldfűszereket. Kívülről kenjük meg bőven olajjal, majd tegyük rácsos tepsibe. Helyezzük 260 fokra előmelegített sütőbe és süssük 30 percig. Vegyük le a hőt 175 fokra és süssük, még másfél-két órát. Ha van húshőmérőnk, szúrjuk a mell legvastagabb részébe, ha 72 fokot mutat, elkészült a pulykasült.
Szeletelés előtt, negyed órát, fólia alatt pihentessük.
Párolt kelbimbót és burgonyapürét ajánlok mellé.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)