Szarvashúsos pástétom
Hozzávalók
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
2 dl
vadalaplé |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
1 teáskanál
zselatin |
0 |
85 |
0.1 |
0 |
0 |
0 |
2 dl
száraz vörösbor |
? |
? |
? |
? |
0 |
0 |
1 csomag
mélyhűtött levelestészta |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
40 dkg
szarvascomb |
123 |
20.7 |
3.9 |
0.6 |
0 |
110 |
10 dkg
bacon |
0 |
10 |
45 |
0 |
0 |
105 |
10 dkg
erdei gomba |
41 |
5.7 |
0.4 |
3.8 |
6 |
0 |
3 gerezd
fokhagyma |
134 |
6.8 |
0.1 |
26.3 |
0.8 |
0 |
2 fej
vöröshagyma |
40 |
1.2 |
0.1 |
8.3 |
3.1 |
0 |
1 ág
rozmaring |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
1 teáskanál
kakukkfű |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
5 szem
borókabogyó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
1 kávéskanál
reszelt narancshéj |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
1 kávéskanál
fahéj |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
ízlés szerint
bors |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
ízlés szerint
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
1 maréknyi
dió |
654 |
18.6 |
57 |
11.7 |
7.5 |
0 |
1 db
tojás |
66 |
5.4 |
4.8 |
0.3 |
0 |
274 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Az apró kockára vágott szarvashúst elkeverjük a fűszerekkel, a só kivételével, majd leöntjük a borral. Egy éjszakán át, hideg helyen pihentetjük. A finomra vagdalt vöröshagymát, a gyengén megsütött baconnal összepirítjuk, majd a lecsepegtetett húst fehéredésig sütjük rajta. Megsózzuk, belekeverjük a gombát és fél deci vizet, kuktában, a sípolástól számítva, fél óra alatt puhára pároljuk. Hagyjuk kihűlni a húst. Közben a lecsepegtetett pácot felöntjük az alaplével és felére beforraljuk. Kendőn átszűrjük, majd feloldjuk benne a zselatint. A levelestészta nagyobbik részével kibélelünk egy pástétomformát. Belekanalazzuk a durvára vágott dióval elkevert szarvashúst. A tészta szélét vízzel megkenjük, majd ráborítjuk a másik tésztalapot és a széleket összenyomkodjuk. A megmaradt tésztacsíkokból díszeket vágunk. A tészta tetejét felvert tojással lekenjük, ráhelyezzük a tésztadíszeket és ezeket is lekenjük tojással.
A tészta tetejébe két lyukat vágunk, majd 175 fokra előmelegített sütőben, háromnegyed óra alatt aranybarnára sütjük.
Tálalhatjuk frissen, forrón vagy hagyjuk kihűlni és a tészta tetején lévő lyukakba öntsük bele a felmelegített zselatinos redukciót. Dermedés után szeleteljük fel.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)