Szarvashúsos pástétom (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 120 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása: Nyársforgató Jakab
A recept nehézségi foka: 4
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Vadhúsból 
Cimkék: Előételek, Húsételek, Tészták, Főétel előtt, Főétel, Sörözés, borozás, Hideg téli napokra, Buli, Hétvégi ebéd, Karácsony, Töltött, Csőben sült, Párolt, Sós, Hideg, Meleg, Tojás, Húsfélék, Tésztafélék, Zöldség, Gyümölcsök

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2 dl vadalaplé ? ? ? ? ? ?
1 teáskanál zselatin 0 85 0.1 0 0 0
2 dl száraz vörösbor ? ? ? ? 0 0
1 csomag mélyhűtött levelestészta ? ? ? ? ? ?
40 dkg szarvascomb 123 20.7 3.9 0.6 0 110
10 dkg bacon 0 10 45 0 0 105
10 dkg erdei gomba 41 5.7 0.4 3.8 6 0
3 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
2 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
1 ág rozmaring 0 0 0 0 0 0
1 teáskanál kakukkfű 0 0 0 0 0 0
5 szem borókabogyó 0 0 0 0 0 0
1 kávéskanál reszelt narancshéj 0 0 0 0 0 0
1 kávéskanál fahéj 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 maréknyi dió 654 18.6 57 11.7 7.5 0
1 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Az apró kockára vágott szarvashúst elkeverjük a fűszerekkel, a só kivételével, majd leöntjük a borral. Egy éjszakán át, hideg helyen pihentetjük. A finomra vagdalt vöröshagymát, a gyengén megsütött baconnal összepirítjuk, majd a lecsepegtetett húst fehéredésig sütjük rajta. Megsózzuk, belekeverjük a gombát és fél deci vizet, kuktában, a sípolástól számítva, fél óra alatt puhára pároljuk. Hagyjuk kihűlni a húst. Közben a lecsepegtetett pácot felöntjük az alaplével és felére beforraljuk. Kendőn átszűrjük, majd feloldjuk benne a zselatint. A levelestészta nagyobbik részével kibélelünk egy pástétomformát. Belekanalazzuk a durvára vágott dióval elkevert szarvashúst. A tészta szélét vízzel megkenjük, majd ráborítjuk a másik tésztalapot és a széleket összenyomkodjuk. A megmaradt tésztacsíkokból díszeket vágunk. A tészta tetejét felvert tojással lekenjük, ráhelyezzük a tésztadíszeket és ezeket is lekenjük tojással.
A tészta tetejébe két lyukat vágunk, majd 175 fokra előmelegített sütőben, háromnegyed óra alatt aranybarnára sütjük.
Tálalhatjuk frissen, forrón vagy hagyjuk kihűlni és a tészta tetején lévő lyukakba öntsük bele a felmelegített zselatinos redukciót. Dermedés után szeleteljük fel.