Szarvashúsos pástétom (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 30 perc A recept forrása: Nyársforgató Jakab A recept nehézségi foka: 4 Helye a tartalomjegyzékben: Húsételek Vadhúsból Cimkék: Előételek, Húsételek, Tészták, Főétel előtt, Főétel, Sörözés, borozás, Hideg téli napokra, Buli, Hétvégi ebéd, Karácsony, Töltött, Csőben sült, Párolt, Sós, Hideg, Meleg, Tojás, Húsfélék, Tésztafélék, Zöldség, Gyümölcsök Hozzávalók 4 személyre:
Az apró kockára vágott szarvashúst elkeverjük a fűszerekkel, a só kivételével, majd leöntjük a borral. Egy éjszakán át, hideg helyen pihentetjük. A finomra vagdalt vöröshagymát, a gyengén megsütött baconnal összepirítjuk, majd a lecsepegtetett húst fehéredésig sütjük rajta. Megsózzuk, belekeverjük a gombát és fél deci vizet, kuktában, a sípolástól számítva, fél óra alatt puhára pároljuk. Hagyjuk kihűlni a húst. Közben a lecsepegtetett pácot felöntjük az alaplével és felére beforraljuk. Kendőn átszűrjük, majd feloldjuk benne a zselatint. A levelestészta nagyobbik részével kibélelünk egy pástétomformát. Belekanalazzuk a durvára vágott dióval elkevert szarvashúst. A tészta szélét vízzel megkenjük, majd ráborítjuk a másik tésztalapot és a széleket összenyomkodjuk. A megmaradt tésztacsíkokból díszeket vágunk. A tészta tetejét felvert tojással lekenjük, ráhelyezzük a tésztadíszeket és ezeket is lekenjük tojással. A tészta tetejébe két lyukat vágunk, majd 175 fokra előmelegített sütőben, háromnegyed óra alatt aranybarnára sütjük. Tálalhatjuk frissen, forrón vagy hagyjuk kihűlni és a tészta tetején lévő lyukakba öntsük bele a felmelegített zselatinos redukciót. Dermedés után szeleteljük fel. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||