Zöldséges lasagne
Hozzávalók
Tejmártás
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
ízlés szerint
szerecsendió |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
ízlés szerint
fehérbors |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
ízlés szerint
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
1 liter
tej (2.8%) |
60 |
3.4 |
2.8 |
5.3 |
0 |
10 |
10 dkg
liszt |
339 |
11.7 |
2.7 |
70.7 |
4.7 |
0 |
10 dkg
margarin |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Zöldséges lasagne
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
10 dkg
parmezán sajt |
375 |
22.6 |
29.7 |
1.6 |
0 |
0 |
40 dkg
lasagne tészta |
0 |
? |
? |
? |
? |
? |
2 fej
vöröshagyma |
40 |
1.2 |
0.1 |
8.3 |
3.1 |
0 |
1 doboz
paradicsompüré |
110 |
5 |
1 |
20 |
0.9 |
0 |
2 doboz
hámozottparadicsom-konzerv |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
4 gerezd
fokhagyma |
134 |
6.8 |
0.1 |
26.3 |
0.8 |
0 |
1 teáskanál
oregánó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
1 teáskanál
bazsalikom |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
1 teáskanál
kakukkfű |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
1 késhegynyi
rozmaring |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
ízlés szerint
bors |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
ízlés szerint
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
3 evőkanál
olaj |
899 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
0 |
50 dkg
mirelit mexikói zöldségkeverék |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
20 dkg
csiperke gomba |
39 |
5.9 |
0.2 |
3.3 |
1.9 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Tejmártás
A felforrósított vajban pezsgessük meg a lisztet, majd a tejet fokozatosan hozzáöntve, mindig csomómentesre keverve, a kellő sűrűségig főzzük. Közben sóval, fehérborssal és szerecsendióval ízesítsük. Ha véletlenül csomósra sikerülne, törjük át szitán vagy botmixerrel.
Zöldséges lasagne
A zöldségkeveréket (ízlés szerint bármelyiket választhatjuk) és a darabokra vadalt gombát forrásban lévő, sós vízben roppanósra főzzük, majd hideg vízzel leöblítjük, hogy ne puhuljon tovább és lecsepegtetjük. A felhevített olajon a finomra vágott hagymát átpirítjuk, majd belekeverjük a paradicsompürét. Addig sütjük, amíg élénk színét elveszti. Ráöntjük a paradicsomkonzervet, a levével együtt, belekeverjük a fűszereket, a zúzott fokhagymát és kis lángon, fedő alatt krém sűrűségűre főzzük. Ez a szósz egyéb főtt tésztákhoz és pizzákhoz is használható.
Amíg a szósz fő, készítsük el a tejmártást.
Keverjük a szószba a zöldségeket. Megfelelő méretű tepsibe simítsunk egy réteg tejmártást, majd fedjük be tésztalapokkal. Akár friss tésztával, akár készen vásárolttal dolgozunk, előfőzni nem kell. A tésztára terítsünk egy adag zöldséges szószt, majd tejmártást. Ezt folytassuk, amíg a hozzávalókból tart. Figyeljünk, hogy a tetejére tészta és egy vastagabb réteg tejmártás kerüljön, ragu nem kell.
180 fokra előmelegített sütőben 25 percig süssük, majd hintsük a tetejére a reszelt sajtot és még negyed óra alatt süssük aranybarnára. Kockára vágva tálaljuk, de felvágás előtt negyed órát pihentessük.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)