Sajtos nokedli, käsespätzle
Hozzávalók
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
2 dl
tej (2.8%) |
60 |
3.4 |
2.8 |
5.3 |
0 |
10 |
50 dkg
liszt |
339 |
11.7 |
2.7 |
70.7 |
4.7 |
0 |
2 dl
szóda |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
4 db
tojás |
66 |
5.4 |
4.8 |
0.3 |
0 |
274 |
ízlés szerint
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
ízlés szerint
bors |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
5 dkg
vaj |
372 |
27.7 |
28.1 |
1.6 |
0 |
100 |
10 dkg
karaván sajt |
312 |
16.5 |
26.4 |
1.7 |
0 |
96 |
20 dkg
trappista sajt |
365 |
36 |
2 |
50.3 |
0 |
3 |
2 fej
vöröshagyma |
40 |
1.2 |
0.1 |
8.3 |
3.1 |
0 |
1 csokor
petrezselyemzöld |
61 |
4.4 |
0.4 |
9.8 |
4.3 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Az osztrák sípályákon a család egyik kedvence:
Összekeverjük a lisztet a tejjel, a tojásokkal és egy teáskanál sóval és annyi szódával, hogy nokedli sűrűségű tésztát kapjunk. Addig keverjük, míg hólyagos lesz, majd állni hagyjuk.
Mialatt áll, sós vizet felforralunk, majd a nokedli tésztát beleszaggatjuk. Ha már jó, kiszedjük és hideg vízzel lemossuk.
Egy tepsit kivajazunk, és egy réteg nokedlit rárakunk. Erre rárétegezzük a sajt felét és a maradék vajat. Ízlés szerint borsozzuk.
Jöhet a következő réteg nokedli, majd a maradék sajt és megint egy kis bors. A végén egy kis felaprózott petrezselyem zöld.
Előmelegített sütőben 20 percig sütjük.(180 fok)
A nokedli készítés előtt vagy közben zsírban vagy olajban hagymakarikákat ropogós barnára pirítunk, és a sajtos nokedli tetejére szórva tálaljuk.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)