Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Rizses rakott cukkíni

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 40 perc
Munkaidő: 15 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Kezdő
Helye a tartalomjegyzékben:  Zöldséges ételek 
Cimkék: Főétel, Főétel mellé, Hétköznapi vacsora, Böjt, Rakott, Csőben sült, Kemence, Sós, Meleg, Tojás, Zöldség, Tejtermékek, Gabonafélék, tavaszi-koranyári receptverseny
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 evőkanál zsemlemorzsa 344 10.2 0.9 73.3 4.2 0
2 evőkanál vaj 372 27.7 28.1 1.6 0 100
2 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
1 csokor újhagyma ? ? ? ? ? ?
1 maréknyi mazsola 287 2.4 0 65 5.4 0
1 teáskanál zsálya 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
10 dkg trappista sajt 365 36 2 50.3 0 3
10 dkg karaván sajt 312 16.5 26.4 1.7 0 96
2 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
3 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
6 db cukkíni 31 1.5 0.4 5.3 0.8 0
1 pohár rizs 352 8 0.3 77.5 1.4 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A rizst kétszeres térfogatának megfelelő vízben megfőzzük. A cukkínit karikára vágjuk és kevés olajban elősütjük, inkább több részletben, hogy süljön, ne párolódjon. A tepsit vajjal kikenjük és a zsemlemorzsával meghintjük. A többi vajon megpároljuk az újhagymát. A rizst, a hagymát, a mazsolát és a zsályát összeforgatjuk. A tejfölbe keverjük a tojásokat és a reszelt sajtok kétharmadát. A tepsibe terítjük a cukkíni felét, ráöntjük a szósz harmadát. Elsimítjuk rajta a rizses keveréket, végül a többi cukkíni következik. Leöntjük a maradék mártással és a tetejét meghintjük a sajttal. 175 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük. Tíz percig pihentessük, majd kockára vágva tálaljuk.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)