Töltött káposzta Gixer kedvére
Hozzávalók
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
20 db
feketebors |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
1 liter
tejföl (20%) |
216 |
3.3 |
20 |
3.9 |
0 |
110 |
ízlés szerint
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
2 csokor
kapor |
0 |
3.7 |
0.8 |
10.2 |
2.2 |
0 |
2 evőkanál
borsikafű |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
4 db
babérlevél |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
1 evőkanál
pirospaprika |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
2 fej
vöröshagyma |
40 |
1.2 |
0.1 |
8.3 |
3.1 |
0 |
10 dkg
rizs |
352 |
8 |
0.3 |
77.5 |
1.4 |
0 |
10 dkg
füstölt szalonna |
696 |
9 |
73 |
0 |
0 |
105 |
15 db
savanyúkáposzta levél |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
2 kg
savanyúkáposzta |
20 |
1.1 |
0.2 |
3.4 |
2.1 |
0 |
50 dkg
lángoltkolbász |
511 |
23 |
45 |
0.2 |
0 |
150 |
50 dkg
füstölt oldalas |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
50 dkg
kocsonyahús |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
50 dkg
lapocka (sertés) |
286 |
17.5 |
23.9 |
0.3 |
0 |
72 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
A savanyúkáposztát ízlésünknek megfelelően mossuk át, kóstoljuk meg, mert ehetetlenül savanyúvá teheti ételünket. A levéből azért tegyünk el, mert az utánízesítéshez jól jöhet és másnap is kellhet, esetleg kis szódavízzel. A töltelékhez a lapockát megdarálom, összekeverem a nyers rizzsel, pirospaprikával, a megtisztított és nagyon finomra vágott hagymával, borssal, majd nem túl szorosan, becsomagolom a savanyú káposztalevélbe (a rizs dagad). Tojásnál kicsit nagyobbak legyenek. Nagyobb leveleket válasszunk a vásárlásnál, így a vastag középső erét kivágva, még két elég nagy levélfelet kapunk. Néhány levelet tegyünk félre, a végén ezzel terítjük le a rakományt. Csinálhatunk kopasz gombócokat is, sokan nem szeretik a levelet.
Nagy fazék aljára terítem a hajszálvékonyra szeletelt füstölt szalonnát. Az apró káposzta egyharmad részét ráterítem, erre ráteszem a kapor, a babér, az egész bors és a csombor felét, a feldarabolt kocsonyahúst (füle, farka és egy szép szőke malacarc), valamint az előzőleg 1 éjszakán át vízben áztatott, darabokra vágott füstölt oldalast. Erre a következő réteg káposztát terítem. Rászórom a fűszerek maradékát. Körben kívülről befelé haladva lerakom a gombócokat és a 10 centis darabokra vágott kolbászt, végül beborítom a maradék aprókáposztával és a maradék káposztalevelekkel. Felöntöm vízzel. Az edényt lefedem és kis lángon 3-4 órát főzőm vagy kemencében sütöm.
A sózásról szándékosan nem írtam, nagyban függ az alapanyagok sósságától, töltött káposzta minél többször melegítve finomabb és sósabb!
Nem érdemes kevesebbet csinálni, majdnem annyi munka van vele és tejföl nélkül kitűnően mélyhűthető.
A tálalásnál mindenkinek szedjünk mindenből, bőségesen locsoljuk meg tejföllel.
A friss, puha kenyeret el ne felejtsük.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)