Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Sült malac

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 220 perc
Munkaidő: 40 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Mesterszakács
Helye a tartalomjegyzékben:  Húsételek  Sertésből 
Cimkék: Húsételek, Hideg téli napokra, Főétel, Szilveszter, Buli, Csőben sült, Kemence, Sós, Meleg, Húsfélék
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2 szem cseresznyebefőtt 85 0.6 0.2 19.8 0 0
1 fél citrom  31 0.4 0.6 2.3 5.3 0
1 db burgonya  94 2.5 0.2 20 2.5 0
1 üveg sör (világos) 38 0 0 4.6 0 0
20 dkg füstölt szalonna 696 9 73 0 0 105
2 teáskanál zsír 898 0.1 99.7 0 0 100
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 teáskanál köménymag 0 0 0 0 0 0
4 gerezd fokhagyma  134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 kávéskanál rozmaring 0 0 0 0 0 0
1 teáskanál bors 0 0 0 0 0 0
1 egész malac ? ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Egy durván 6 kg-os malac bőrét gondosan megtisztítjuk, ha kell leperzseljük vagy leforrázzuk. Előkészítés után kívül-belül szárazra töröljük. A gerincét hosszában és keresztben két helyen behasítjuk, de erre megkérhetjük a hentest is. A csülköket vágjuk le. A fűszereket zúzzuk össze és keverjük el egy teáskanál zsírral. Ezzel a pasztával belülről kenjük ki a malacot. A bőrére ne jusson, majd legalább 1 órát hideg helyen állni hagyjuk. Egy tepsire fémrácsot helyezünk. A malac hasába megfelelő méretű üveget dugunk, hogy sütés közben a formáját megtartsa. A szájába egy nagyobb burgonyát helyezünk. A rácsra tesszük, füleit és a farkát zsírral megkent alufóliába csomagoljuk, nehogy megégjen. Előmelegített sütőben 170 fokon vagy kemencében 2 és fél, három órát sütjük. Közben a sörbe mártott szalonnával kenegetjük, ha a bőre felhólyagzik, a sütő túl forró, vegyük lejjebb a hőt és a hólyagot tűvel szúrjuk ki. Ha a nyakánál megszúrva a a kicsorduló lé nem véres, elkészült. A sütés utolsó tíz percére a fóliákat vegyük le. Tálalás előtt az üveget és a burgonyát távolítsuk el, a szájába a fél citromot, a szemek helyére a cseresznyét tegyük. Tálaláskor a fejér bárddal csapjuk le, így nem puhul fel a bőr a keletkező gőztől. Tálalhatjuk hidegen is, de újramelegítéssel ne kísérletezzünk, mert a bőr cipőtalpszerűvé válik.
Sültburgonyával és pezsgős káposztával kínáljuk.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)