Sült malac
Egy durván 6 kg-os malac bőrét gondosan megtisztítjuk, ha kell leperzseljük vagy leforrázzuk. Előkészítés után kívül-belül szárazra töröljük. A gerincét hosszában és keresztben két helyen behasítjuk, de erre megkérhetjük a hentest is. A csülköket vágjuk le. A fűszereket zúzzuk össze és keverjük el egy teáskanál zsírral. Ezzel a pasztával belülről kenjük ki a malacot. A bőrére ne jusson, majd legalább 1 órát hideg helyen állni hagyjuk. Egy tepsire fémrácsot helyezünk. A malac hasába megfelelő méretű üveget dugunk, hogy sütés közben a formáját megtartsa. A szájába egy nagyobb burgonyát helyezünk. A rácsra tesszük, füleit és a farkát zsírral megkent alufóliába csomagoljuk, nehogy megégjen. Előmelegített sütőben 170 fokon vagy kemencében 2 és fél, három órát sütjük. Közben a sörbe mártott szalonnával kenegetjük, ha a bőre felhólyagzik, a sütő túl forró, vegyük lejjebb a hőt és a hólyagot tűvel szúrjuk ki. Ha a nyakánál megszúrva a a kicsorduló lé nem véres, elkészült. A sütés utolsó tíz percére a fóliákat vegyük le. Tálalás előtt az üveget és a burgonyát távolítsuk el, a szájába a fél citromot, a szemek helyére a cseresznyét tegyük. Tálaláskor a fejér bárddal csapjuk le, így nem puhul fel a bőr a keletkező gőztől. Tálalhatjuk hidegen is, de újramelegítéssel ne kísérletezzünk, mert a bőr cipőtalpszerűvé válik.
Sültburgonyával és pezsgős káposztával kínáljuk.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)