Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Cigányka, avagy ciganka

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 40 perc
Munkaidő: 10 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Főzni tanítunk
Helye a tartalomjegyzékben:  Húsételek  Vegyes húsokból 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Hideg téli napokra, Buli, Szilveszter, Töltött, Hirtelen sült, Csőben sült, Kemence, Sós, Meleg, Tojás, Húsfélék
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
50 dkg sertésmáj 136 19.5 5.3 2.5 0 430
50 dkg lapocka (sertés)  286 17.5 23.9 0.3 0 72
1 teáskanál pirospaprika ? ? ? ? ? ?
2 gerezd fokhagyma  134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 késhegynyi köménymag 0 0 0 0 0 0
1 kiskanál bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
igény szerint sertésháló ? ? ? ? ? ?
1 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Ez, egy disznótorban készülő étek, de bármikor házilag is előállíthatjuk. Fele kolbászhúst és ugyanannyi darált májat keverjünk el, hozzáadva egy tojást. Ha nincs disznóvágás, használhatjuk, a recept összetevőit is. A masszát formáljuk rúddá, majd tekerjük a sertéshálóba. Fektessük zsírral kikent tepsibe és süssük meg. 180 fokra előmelegített sütőben, 40 perc alatt. Egyes vidékeken, a hurkához főtt, kásából is tesznek hozzá vagy pogácsában, serpenyőben sütik ki. Az eredmény szempontjából mindegy, finom étket kapunk. Párolt káposztával és főtt burgonyával tálaljuk.
Némi savanyúság és puha, friss kenyér elkél mellé!

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)