Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Hargitai sertésborda

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 80 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Húsételek  Sertésből 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Hideg téli napokra, Szilveszter, Farsang, Buli, Göngyölt, Töltött, Csőben sült, Kemence, Sós, Savanyú, Meleg, Zöldség, Húsfélék
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 teáskanál majoránna 0 0 0 0 0 0
1 csokor kapor 0 3.7 0.8 10.2 2.2 0
2 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
2 evőkanál liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
60 dkg savanyúkáposzta 20 1.1 0.2 3.4 2.1 0
4 db savanyúkáposzta levél ? ? ? ? ? ?
2 fej vöröshagyma  40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
15 dkg füstölt szalonna 696 9 73 0 0 105
20 dkg füstöltkolbász 315 14.5 28.3 0.2 0 132
30 dkg lapocka (sertés)  286 17.5 23.9 0.3 0 72
40 dkg sertéskaraj  159 21 8.1 0.4 0 68
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A szalonnát apró kockára vágjuk és zsírjára sütjük. A pörcöt kivesszük és félretesszük. A karajt 4 szeletre vágjuk és a szélét bevagdosva, kissé kiverjük, megsózzuk, majd a szalonnazsírban, fehéredésig sütjük. Tálra tesszük és hagyjuk kihűlni. A megmaradt zsiradékban megpároljuk a hagymát és a felét, a pörccel együtt nagy lábosba tesszük. A másik felében a darált lapockát, sózva, borsozva, a majoránnával fűszerezve, előpároljuk. A kiterített káposzta levelekre fektetjük a hússzeleteket, ráhalmozzuk a darált húst és a tetejére terítjük a felszeletelt kolbászt. Behajtjuk a leveleket és batyuvá formálva zsineggel átkötjük. A káposztát rövidebbre vágva, szükség esetén kimosva a szalonnás keverékbe forgatjuk és a batyukat beleágyazzuk. Kevés vizet aláöntve, lassú tűzön megpároljuk. Ha megpuhult, a batyukat kivesszük, az aprókáposztába keverjük a finomra vágott kaporral és liszttel elkevert tejfölt. Pár perc alatt összeforraljuk.
A káposztát tálba tesszük, a tetejére helyezzük a húsos csomagokat, kaporszálakkal díszítjük.
Tálkában tejfölt adhatunk hozzá.



Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)