Bugaci töltött toroskáposzta
Hozzávalók
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
4 evőkanál
főtt rizs |
130 |
2 |
0.3 |
28.2 |
0.4 |
0 |
6 db
babérlevél |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
ízlés szerint
bors |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
ízlés szerint
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
60 dkg
füstölt oldalas |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
40 dkg
véreshurka töltelék |
0 |
? |
? |
? |
? |
? |
40 dkg
májashurka töltelék |
0 |
? |
? |
? |
? |
? |
40 dkg
kolbász töltelék |
0 |
? |
? |
? |
? |
? |
8 dl
tejföl (20%) |
216 |
3.3 |
20 |
3.9 |
0 |
110 |
2 evőkanál
zsír |
898 |
0.1 |
99.7 |
0 |
0 |
100 |
3 evőkanál
pirospaprika |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
4 fej
vöröshagyma |
40 |
1.2 |
0.1 |
8.3 |
3.1 |
0 |
21 db
savanyúkáposzta levél |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
2 kg
savanyúkáposzta |
20 |
1.1 |
0.2 |
3.4 |
2.1 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
A felhevített zsíron megpároljuk a finomra vágott hagymát, rászórjuk a pirospaprikát és kevés vízzel felöntve összeforraljuk. Kikapcsolva a lángot, belekeverjük a kissé rövidebb szálakra vágott káposztát, a babért és ízlés szerint borsot. Jól átkeverjük. A felét lábosba vagy cserépedénybe terítjük. A kolbászhúst a rizzsel összegyúrjuk. A háromféle masszát, a szokásos módon, a káposztalevelekbe göngyöljük és a töltelékeket is, az edénybe tesszük. Közé rakjuk a feldarabolt oldalast, majd betakarjuk a maradék káposztával. Felöntjük, annyi vízzel és kellő mennyiségű savanyúkáposztalével, hogy éppen ellepje, majd, lefedve, tűzhelyre vagy sütőbe, esetleg kemencébe tesszük. Bő három órát pároljuk, közben a levét kóstolgatva sózzuk, vigyázzunk, hiszen minden összetevő sós. Átmelegítve ez is ízletesebb, mint minden töltött káposzta. Tálaláskor ügyeljünk, hogy mindenkinek, mindenféle gombócból és a füstölt húsból is jusson. Tejföllel megkoronázva, friss puha kenyérrel tálaljuk.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)