Lengyel töltött káposzta (golabki)
Hozzávalók
| alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
| 3 dl
zöldségalaplé |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
| 2 db
babérlevél |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
| 15 dkg
gomba |
40 |
5.9 |
0.5 |
3.3 |
3 |
0 |
1 szál
sárgarépa |
40 |
1.2 |
0.2 |
8.1 |
3.4 |
0 |
| 5 dkg
vaj |
372 |
27.7 |
28.1 |
1.6 |
0 |
100 |
| 1 késhegynyi
szerecsendió |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
| 1 csokor
petrezselyemzöld |
61 |
4.4 |
0.4 |
9.8 |
4.3 |
0 |
| 1 csokor
zellerzöld |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
| ízlés szerint
bors |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
| ízlés szerint
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
| 1 evőkanál
barnacukor |
391 |
0 |
0 |
97.4 |
0 |
0 |
| 2 doboz
hámozottparadicsom-konzerv |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
3 fej
vöröshagyma |
40 |
1.2 |
0.1 |
8.3 |
3.1 |
0 |
| 1.5 kg
pulykacomb |
115 |
20.5 |
3.6 |
0.4 |
0 |
75 |
| 1 fej
fehérkáposzta |
65 |
1.1 |
0.2 |
14.7 |
2.7 |
0 |
| 2 db
tojás |
66 |
5.4 |
4.8 |
0.3 |
0 |
274 |
| 2 pohár
főtt rizs |
130 |
2 |
0.3 |
28.2 |
0.4 |
0 |
| 1 evőkanál
olaj |
899 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
0 |
|
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Forrásban lévő vízbe mártogatva a kitorzsázott káposztát szedegessük leveleire. A vajon pároljuk meg a finomra vágott hagymát, majd gyúrjuk össze a darált hússal, a főtt rizzsel, a tojásokkal, a finomra vágott petrezselyem és zellerzölddel, sóval, borssal, szercsendióval ízesítve a masszát. A káposztalevelek vastag erét vágjuk ki, majd töltsük meg a hússal. A tekercseket rakosgassuk kiolajozott tepsibe. Szórjuk a tetejére a reszelt répát, a kimaradt káposztát, apróra vágva és a felszeletelt gombát. Törjük össze kézzel a paradicsomkonzervet, adjuk hozzá az alaplét. sóval, borssal és cukorral ízesítsük. Dugjuk a tekercsek közé a babért, majd öntsük rá a levet. Fedjük le a tepsit szorosan alufóliával, majd 150 fokra előmelegített sütőben pároljuk 3 órát. Időnként nézzük meg, hogy van-e alatta folyadék.
A töltelékeket a saját levével leöntve, burgonyapürével tálaljuk.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)