Esemény:
|
Hajón is elkészíthető (536 db) |
Hajón főzni, nem létkérdés, hiszen „páncéloson” (a konzerv archaikus elnevezése), hideg koszton és parti kocsmák, éttermek kínálatán, át lehet vészelni egy-két hetet. A kérdés, érdemes-e vagy bírja-e a pénztárcánk? Ha bírja, nincs kérdés, de ha kicsit is tudunk főzni, hajlandóak vagyunk felhasználni a helyi piacon található hozzávalókat, érdemes belevágni és némi gasztronómiai kalandozásba fogni. Tekintsük át a lehetőségeinket, a Balatonon általában nincs a hajón konyha, de egy kemping gázfőző, egy palacsintasütő és egy fazék segítségével rengeteg lehetőséget kapunk, persze nem vitorlázás közben, de a kikötőben feltett lecsó, hagymás, szalonnás rántotta, sok külhoni bor, pálinka kóstolására adott lehetőséget, nem beszélve, a német hajósok által elővarázsolt, fejhús és hurka konzervekről. Ezek tudnak valamit, nemcsak a Merci és BMW tárgykörben. Az Adrián és egyéb tengeri hajótúrán, kész konyha áll rendelkezésünkre. Két lapos gáztűzhely, sütővel, serpenyő, fazék és lábas jelenlétével, megemlítve, a kulturált porcelán tányérokat, üveg poharakat. Kezdetben, mi is szkáj tányérból ettünk, majd kidobtuk, de a környezetvédelmi elveket sem feledve, nem volt az igazi. Nyeklett-nyaklott, átégett és egyébként is, nem huszadrangú menzán vagyunk, kinek kell az ilyen? Végül rátértünk, a hajón található edénykészletre, viszünk, környezetbarát mosogatószert, furcsa, de nem kötelező, de akkor is, rendes tányérból, pohárból veszünk magunkhoz élelmiszert. Megtervezzük az utat, akár itthon, akár külhonban bevásárolunk, megvesszük, az általában kellő dolgokat, sört, bort, rövidet, de azért, hozzátesszük a feltétlenül szükséges egyebeket, némi liszt, cukor, fűszerek, zöldség, rizs, burgonya, tojás. Mint a nagyok, régen. Persze hagyatkozunk a helyi adottságokra, halpiac, kisközért. Friss kenyér, hal, hús általában kapható, de azért készüljünk, az ismeretlen nyitvatartásra, ünnepekre. Horgonyzáskor gondoljunk a rengeteg száraz uszadékfára, a hajó sütőjéből elővett rácson, néhány követ felhasználva, rengeteg finomság készíthető, hal, előzőleg vásárolt hús, zöldség, gondoljunk kempingező ifjúkorunkra. Még, egy lunch húsnak, is más ízt ad a füst. Ne hagyjuk, hogy ítélt lehetőségeink, határt szabjanak a fantáziánknak. Együnk jót és bőségeset. Ha jó szélben vitorlázunk szükség is lesz rá! Az általunk ajánlott receptek, csak nyomkövetők, próbáljátok saját ízlésre formálni. Egyetek és vitorlázzatok, olyan jót, ahogy, mi szoktunk!
A felhevített olajban, süssük át, a finomra vágott hagymát. Adjuk hozzá, a kis kockára vágott húst és az apróra metélt fokhagymát, majd a fűszereket. Süssük a hús fehéredéséig. Keverjük bele a felkarikázott répát, a ...
tovább
A zöldségeket feldaraboljuk, a húst nem túl nagy kockára vágjuk. A pirospaprikát a liszttel összekeverjük és a húst beleforgatjuk. A felforrósított olajon pirosra sütjük, majd kivéve, félre tesszük. A sütőzsiradékba öntjük a ...
tovább
A csirkemellet vékony csíkokra vágjuk és besózva félretesszük. A vajban megpirítjuk a zöldjével együtt karikára vágott újhagymát és a szeletekre vágott gombát. Rászórjuk a zsenge zöldborsót és a finomra vágott ...
tovább
A hagymát, a répát és a paprikákat vékony csíkokra vágjuk. A jó előre beáztatott fafül gombát és a bambuszrügyet szintén. A felforrósított olaj felében a nyers zöldségeket 3-4 perc alatt megsütjük. Kivesszük, majd a ...
tovább
A gerslit (hántolt árpa), egy teáskanál olajon kicsit megpirítjuk, majd felöntve négy deci vízzel, fél óra alatt, némi sót beledobva, puhára főzzük. Közben a répát vékony csíkokra, a cukkínit rudacskákra, a hagymát és a ...
tovább
A felhevített olajban a finomra vágott zöldségeket átpároljuk. Rádobjuk a felszelt gombákat és azokkal is átpároljuk. Ha a levét elfőtte, a liszttel és a paprikával átpirítjuk, majd az alaplével felöntve felforraljuk, közben ...
tovább
A vajat serpenyőben felforrósítjuk, rádobjuk a fagyos zöldséget, megsózzuk és roppanósra pároljuk.
Végül összeforgatjuk a párolt rizzsel. ...
tovább
Serpenyőben megmelegítjük az olajat, majd a félkarikára vágott hagymát megpirítjuk benne. A pirítás végén hozzáadjuk, a finomra vágott, fokhagymát. A kis kockára vagdalt pulyka felsőcombot rádobjuk és néha átkeverve, ...
tovább
A felforrósított olajon süssük pirosra a bacont, majd süssük át rajta, a sóval, borssal ízesített lisztben megforgatott marhahúskockákat. Ha jól megpirult keverjük bele a felkockázott hagymát, gombát és zellert. Ha, a hagyma, ...
tovább
A felhevített olajban megpároljuk a finomra metélt hagymát. Rádobjuk a kis kockára vágott cukkínit, padlizsánt és a gombát. Összesütjük, majd rászórjuk a fűszereket és ráöntjük, a kézzel összetört, paradicsomkonzervet, a ...
tovább