Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!
Esemény:

Hajón is elkészíthető
(536 db)

Hajón főzni, nem létkérdés, hiszen „páncéloson” (a konzerv archaikus elnevezése), hideg koszton és parti kocsmák, éttermek kínálatán, át lehet vészelni egy-két hetet. A kérdés, érdemes-e vagy bírja-e a pénztárcánk? Ha bírja, nincs kérdés, de ha kicsit is tudunk főzni, hajlandóak vagyunk felhasználni a helyi piacon található hozzávalókat, érdemes belevágni és némi gasztronómiai kalandozásba fogni. Tekintsük át a lehetőségeinket, a Balatonon általában nincs a hajón konyha, de egy kemping gázfőző, egy palacsintasütő és egy fazék segítségével rengeteg lehetőséget kapunk, persze nem vitorlázás közben, de a kikötőben feltett lecsó, hagymás, szalonnás rántotta, sok külhoni bor, pálinka kóstolására adott lehetőséget, nem beszélve, a német hajósok által elővarázsolt, fejhús és hurka konzervekről. Ezek tudnak valamit, nemcsak a Merci és BMW tárgykörben. Az Adrián és egyéb tengeri hajótúrán, kész konyha áll rendelkezésünkre. Két lapos gáztűzhely, sütővel, serpenyő, fazék és lábas jelenlétével, megemlítve, a kulturált porcelán tányérokat, üveg poharakat. Kezdetben, mi is szkáj tányérból ettünk, majd kidobtuk, de a környezetvédelmi elveket sem feledve, nem volt az igazi. Nyeklett-nyaklott, átégett és egyébként is, nem huszadrangú menzán vagyunk, kinek kell az ilyen? Végül rátértünk, a hajón található edénykészletre, viszünk, környezetbarát mosogatószert, furcsa, de nem kötelező, de akkor is, rendes tányérból, pohárból veszünk magunkhoz élelmiszert. Megtervezzük az utat, akár itthon, akár külhonban bevásárolunk, megvesszük, az általában kellő dolgokat, sört, bort, rövidet, de azért, hozzátesszük a feltétlenül szükséges egyebeket, némi liszt, cukor, fűszerek, zöldség, rizs, burgonya, tojás. Mint a nagyok, régen. Persze hagyatkozunk a helyi adottságokra, halpiac, kisközért. Friss kenyér, hal, hús általában kapható, de azért készüljünk, az ismeretlen nyitvatartásra, ünnepekre. Horgonyzáskor gondoljunk a rengeteg száraz uszadékfára, a hajó sütőjéből elővett rácson, néhány követ felhasználva, rengeteg finomság készíthető, hal, előzőleg vásárolt hús, zöldség, gondoljunk kempingező ifjúkorunkra. Még, egy lunch húsnak, is más ízt ad a füst. Ne hagyjuk, hogy ítélt lehetőségeink, határt szabjanak a fantáziánknak. Együnk jót és bőségeset. Ha jó szélben vitorlázunk szükség is lesz rá! Az általunk ajánlott receptek, csak nyomkövetők, próbáljátok saját ízlésre formálni. Egyetek és vitorlázzatok, olyan jót, ahogy, mi szoktunk!

Káposztás rizses hús

Lefedhető, sütőálló tálban, a felhevített olajon megpároljuk a finomra vágott hagymát, majd a kockára aprított hús fehéredésig sütjük rajta. Hozzákeverjük a csíkokra szelt káposztát, a felkarikázott répát és ezekkel is ... tovább

Kapris csirkecomb zöldséges kuszkusszal

A csirkecombokat sózzuk, borsozzuk, majd a felhevített olajban elősütjük. Melegen tartjuk és a sütőzsiradékban a finomra vágott hagymákat, a kaprit és a fűszereket összepároljuk. Visszatéve a combokat, mindig, csak kevés vízzel ... tovább

Kapros csirkemell kefírrel

A csirkemelleket kifilézzük és lapjában két szeletre vágjuk. A húst sózzuk, borsozzuk, majd a felforrósított olajban, egyszer megfordítva megsütjük. A sütés vége felé rászórjuk a finomra vágott kaprot és ha a kapor illata ... tovább

Kapros édeskáposzta főzelék

A megtisztított káposztát ujjnyi csíkokra, majd kockára vágjuk. Kevés sós vízben, majdnem puhára főzzük. Ha kész, a megforrósított vajban átforgatjuk a finomra vagdalt kaprot felöntjük az alaplével és a tejszínnel, majd ... tovább

Kapros halsaláta

A kifilézett halat, a kicsumázott almát, az uborkát, a hagymát és a főtt burgonyát kis kockára vágjuk. Beleforgatjuk a többi hozzávalóból kevert öntetbe. Jól behűtve, kaporszálakkal díszítve tálaljuk. Vajat és barnakenyeret ... tovább

Kapros mustármártás, gravlax, azaz pácolt lazac mellé

A friss, finomra vágott kaprot, a többi hozzávalóval elkeverjük és egy óra pihentetés után, a megfelelő hallal, behűtve, tálaljuk. ... tovább

Kapros zöldbabfőzelék

A zöldbabot megtisztítjuk, leszálkázzuk és daraboljuk. Bő vízben a fokhagymával feltesszük főni. Ha megpuhult a tejfölben csomómentesen elkeverjük a lisztet és a finomra vágott kaprot, majd felhígítva a bab főzőlevével, ... tovább

Kapros-joghurtos burgonyasaláta

A finomra vágott hagymából, kaporból és az öntet többi hozzávalójából mártást keverünk. Beleforgatjuk, a sós vízben megfőzött és kissé megszikkasztott burgonyát. Hagyjuk kihűlni, majd hűtőben pihentetve tálaljuk. Bundázott ... tovább

Kapros-kukoricás csirkemell

A csirkemellet kifilézzük és vékony csíkokra vágjuk. A felhevített olajon megpároljuk a finomra vágott hagymát, majd átsütjük rajta a csirkemellet, közben zúzott fokhagymával, sóval és borssal ízesítjük. Szükség szerint, ... tovább

Karácsonyi pulykaraguleves

A zöldségalaplében (kockából is lehet) főzzük másfél órát az aprólékot, majd vegyük ki és tegyük félre. Amíg hűl, süssük át, az olajban, a finomra vágott hagymát és a kis kockára vágott pulykasonkát, közben, ... tovább