Profiterol zöldcsütörtökre
Hozzávalók
Profiterol zöldcsütörtökre
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
50 dkg
spenót |
18 |
2.3 |
0.3 |
1.8 |
6.3 |
0 |
5 dkg
vaj |
372 |
27.7 |
28.1 |
1.6 |
0 |
100 |
3 gerezd
fokhagyma |
134 |
6.8 |
0.1 |
26.3 |
0.8 |
0 |
ízlés szerint
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
ízlés szerint
bors |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
10 dkg
dió |
654 |
18.6 |
57 |
11.7 |
7.5 |
0 |
5 dkg
ementáli sajt |
267 |
27.8 |
16.3 |
1.9 |
0 |
38 |
5 dkg
karaván sajt |
312 |
16.5 |
26.4 |
1.7 |
0 |
96 |
1 csipet
szerecsendió |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Égetett tészta házilag (alaprecept)
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
4 db
tojás |
66 |
5.4 |
4.8 |
0.3 |
0 |
274 |
1 csipet
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
10 dkg
liszt |
339 |
11.7 |
2.7 |
70.7 |
4.7 |
0 |
10 dkg
vaj |
372 |
27.7 |
28.1 |
1.6 |
0 |
100 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Profiterol zöldcsütörtökre
A tésztából babapiskóta alakot nyomunk a sütőpapírra és megsütjük. Ha elkészült, kettévágjuk. Amíg a tészta sül, elkészítjük a krémet. A vajon megpároljuk a spenótot, majd finomra aprítjuk. Még melegen, belekeverjük, a darált diót, a zúzott fokhagymát, a reszelt sajtokat és a fűszereket. Langyosan habzsákba töltjük és a fánkokba nyomjuk.
Igazi bulifalat, zöldcsütörtökre illik, de bármikor tálalhatjuk.
Égetett tészta házilag (alaprecept)
A tésztát felhasználhatjuk képviselőfánk, profiterol, eckler fánk, tortalap, krokanbus, és churros készítéséhez, forró sütőben vagy a churros esetében középforró olajban süssük. Tölthetjük édes vagy sós töltelékkel, de vigyázzunk, ha idő előtt betöltjük, a tészta megereszkedik és elveszti ropogósságát. A tetejét bevonhatjuk csokoládémázzal vagy karamellel.
A vajat egy deci vízzel és a sóval egy edényben felforraljuk. A lisztet belekeverjük, és takarékon addig keverjük, míg a tészta egy gombóccá összeáll, elválik az edény falától, és az edény alján vékony fehér hártya képződik. Ekkor a tészta „sercegő” hangot hallat (kb. 1-2 perc). Majd a tűzről levéve 4 tojást egyenként (ettől lesz majd üreges a tészta belseje) a konyhai robotgép legmagasabb fokozatán a tésztához keverjük. Akkor jó, ha nehezen cseppen le a habverőről. Hagyjuk kihűlni. A tésztát nyomózsákba töltjük. A sütőpapírra, igény szerint, rózsákat vagy babapiskótaformákat nyomunk, ügyeljünk a távolságra, mert megnő a fánk vagy a tortaforma aljára terítjük. A tepsit 220 fokra előmelegített sütőbe tesszük, melynek aljába, előzőleg, vízzel telt fémedényt helyeztünk, a képződő gőztől lesz nagy méretű és könnyű a fánk. Negyed óra múlva csökkentsük a hőt 180 fokra, még 10 percig süssük. A sütőajtót, sütés közben, ne nyitogassuk. A sütés végén hagyjuk a tepsit öt percig a kikapcsolt sütő ajtajában, majd vágjuk le a fánkok tetejét. Kihűlés után, a belső hártyákat átszakítva, több helyet nyerünk a tölteléknek. A churros esetében, közvetlenül, az olajba nyomjuk a habzsákból, a tésztakukacot ollóval megfelelő méretre vágva.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)