Húsvéti sonkáslepény
Hozzávalók
Húsvéti sonkáslepény
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
ízlés szerint
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
ízlés szerint
bors |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
1 ág
rozmaring |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
2 evőkanál
olaj |
899 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
0 |
3 dl
tejföl (20%) |
216 |
3.3 |
20 |
3.9 |
0 |
110 |
1 csokor
újhagyma |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
4 db
tojás |
66 |
5.4 |
4.8 |
0.3 |
0 |
274 |
30 dkg
főtt füstölt sonka |
308 |
15.7 |
27 |
0.2 |
0 |
82 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Sós omlóstészta (alaprecept)
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
25 dkg
liszt |
339 |
11.7 |
2.7 |
70.7 |
4.7 |
0 |
12,5 dkg
vaj |
372 |
27.7 |
28.1 |
1.6 |
0 |
100 |
1 db
tojássárgája |
54 |
2.4 |
4.9 |
0.1 |
0 |
272 |
ízlés szerint
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Húsvéti sonkáslepény
Jó recept húsvéti maradékok felhasználására.
A tésztát elkészítjük és akkorára nyújtjuk, hogy kibélelhessünk vele, egy, kerek lepényformát. Sütés előtt tegyük vissza a hűtőbe 10 percre. Szurkáljuk meg az alját villával és 200 fokra előmelegített sütőben süssük 10 percig, majd vegyük ki és vegyük vissza a sütő hőfokát 175 fokra. Amíg a tészta készül, állítsuk össze a tölteléket. Az újhagymát, zöldjével együtt, karikázzuk fel. Két tojást főzzünk keményre. A sonkát vágjuk kis darabokra. A sonka zsíros részén vagy olajon pároljuk meg a hagymát. A tejfölbe keverjük bele a másik két tojást, a finomra vágott rozmaringlevélkéket, a sót és a borsot. Az elősütött tésztába szórjuk bele a sonkadarabokat és a karikára szelt keménytojásokat, majd öntsük rá a tejfölös masszát. Fél óra alatt süssük készre. A formában kicsit pihentetve, tortaszerűen szeletelve tálaljuk.
Adhatjuk melegen, de hidegen is finom. Adjunk hozzá tormamártást vagy paprikát, retket és paradicsomot.
Sós omlóstészta (alaprecept)
A sóval összeszitált lisztet, a kis darabokra vágott, hideg vajjal, gyors mozdulatokkal elmorzsáljuk, de készíthetjük késes robotgépben is. Azért kell gyorsan dolgozni, hogy a vaj ne olvadjon meg. Végül a tojássárgájával összegyúrjuk és gombóccá formáljuk. Ha nem állna össze a tészta, egy evőkanál hideg vizet adhatunk hozzá. Fóliába tekerve, hűtőben, egy órát pihentessük. Végül lisztezett deszkán vagy fólia lapok között nyújtsuk ki, a kívánt vastagságúra.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)