Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Húsos pirog

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 90 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Sütőben sült tészták 
Cimkék: Előételek, Főétel előtt, Reggeli, Uzsonna, Sörözés, borozás, Teaparti, Kártyaparti , Tizórai gyerekeknek , Buli, Töltött, Csőben sült, Kemence, Sós, Meleg, Hideg, Tojás, Húsfélék, Zöldség, Gabonafélék
Hozzávalók

Húsos pirog
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
50 dkg lapocka (sertés)  286 17.5 23.9 0.3 0 72
50 dkg marhahús közepes zsírtartalmú 205 19 14 0.6 0 75
1 evőkanál petrezselyemzöld 61 4.4 0.4 9.8 4.3 0
3 fej vöröshagyma  40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
1 evőkanál mustár 169 5.7 6.4 22 0 0
10 dkg zsírszalonna ? ? ? ? ? ?
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 kiskanál bors 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Pirog alaptészta
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
10 dkg vaj 372 27.7 28.1 1.6 0 100
2 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
40 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
1 dl tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Húsos pirog
A húsokat apró kockára vágjuk, majd a fűszerekkel, mindig, csak kevés vízzel felöntve, puhára pároljuk.
Végül ledaráljuk és a finomra metélt, zsírjára sütött szalonnán lepirítjuk. Hűlni hagyjuk. A pirogtésztába töltve, előírás szerint megsütjük.

Pirog alaptészta
A lisztet a vajjal és olajjal gyorsan elmorzsoljuk, majd 3 evőkanál víz hozzáadásával rugalmas tésztává gyúrjuk, 20 percre hidegre tesszük, majd kinyújtva három csíkra vágjuk és egymásra téve ismét kinyújtjuk. Ezt, pihentetésekkel megszakítva háromszor megismételjük.
Végül tenyérnyi darabokra vágva betöltjük, a szélét és a tetejét, tejjel lekenve, 175 fokra előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben, 20 perc alatt aranybarnára sütjük.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)