Profiterol zöldcsütörtökre (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 20 perc A recept forrása: Nagyi A recept nehézségi foka: 3 Helye a tartalomjegyzékben: Főtt-sült tészták Cimkék: Tészták, Előételek, Főétel előtt, Sörözés, borozás, Kártyaparti , Teaparti, Buli, Húsvét, Csőben sült, Párolt, Sós, Hideg, Tojás, Zöldség, Tejtermékek, Gabonafélék, tavaszi-koranyári receptverseny Hozzávalók 4 személyre: Profiterol zöldcsütörtökre
Égetett tészta házilag (alaprecept)
Profiterol zöldcsütörtökre A tésztából babapiskóta alakot nyomunk a sütőpapírra és megsütjük. Ha elkészült, kettévágjuk. Amíg a tészta sül, elkészítjük a krémet. A vajon megpároljuk a spenótot, majd finomra aprítjuk. Még melegen, belekeverjük, a darált diót, a zúzott fokhagymát, a reszelt sajtokat és a fűszereket. Langyosan habzsákba töltjük és a fánkokba nyomjuk. Igazi bulifalat, zöldcsütörtökre illik, de bármikor tálalhatjuk. Égetett tészta házilag (alaprecept) A tésztát felhasználhatjuk képviselőfánk, profiterol, eckler fánk, tortalap, krokanbus, és churros készítéséhez, forró sütőben vagy a churros esetében középforró olajban süssük. Tölthetjük édes vagy sós töltelékkel, de vigyázzunk, ha idő előtt betöltjük, a tészta megereszkedik és elveszti ropogósságát. A tetejét bevonhatjuk csokoládémázzal vagy karamellel. A vajat egy deci vízzel és a sóval egy edényben felforraljuk. A lisztet belekeverjük, és takarékon addig keverjük, míg a tészta egy gombóccá összeáll, elválik az edény falától, és az edény alján vékony fehér hártya képződik. Ekkor a tészta „sercegő” hangot hallat (kb. 1-2 perc). Majd a tűzről levéve 4 tojást egyenként (ettől lesz majd üreges a tészta belseje) a konyhai robotgép legmagasabb fokozatán a tésztához keverjük. Akkor jó, ha nehezen cseppen le a habverőről. Hagyjuk kihűlni. A tésztát nyomózsákba töltjük. A sütőpapírra, igény szerint, rózsákat vagy babapiskótaformákat nyomunk, ügyeljünk a távolságra, mert megnő a fánk vagy a tortaforma aljára terítjük. A tepsit 220 fokra előmelegített sütőbe tesszük, melynek aljába, előzőleg, vízzel telt fémedényt helyeztünk, a képződő gőztől lesz nagy méretű és könnyű a fánk. Negyed óra múlva csökkentsük a hőt 180 fokra, még 10 percig süssük. A sütőajtót, sütés közben, ne nyitogassuk. A sütés végén hagyjuk a tepsit öt percig a kikapcsolt sütő ajtajában, majd vágjuk le a fánkok tetejét. Kihűlés után, a belső hártyákat átszakítva, több helyet nyerünk a tölteléknek. A churros esetében, közvetlenül, az olajba nyomjuk a habzsákból, a tésztakukacot ollóval megfelelő méretre vágva. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||