Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Májpástétom Gixer módjára

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 60 perc
Munkaidő: 60 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Hidegkonyhai készítmények 
Cimkék: Húsételek, Hidegkonyhai készítmények, Főétel előtt, Uzsonna, Sörözés, borozás, Kártyaparti , Buli, Szilveszter, Farsang, Hirtelen sült, Párolt, Sós, Édes, Hideg, Húsfélék, Zöldség, Tojás, Gyümölcsök
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
25 dkg füstölt szalonna 696 9 73 0 0 105
50 dkg sertésmáj 136 19.5 5.3 2.5 0 430
50 dkg alma  35 0.4 0.4 7 2.3 0
30 dkg vöröshagyma  40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
1 teáskanál kakukkfű 0 0 0 0 0 0
1 teáskanál majoránna 0 0 0 0 0 0
4 gerezd fokhagyma  134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
2 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
3 db szegfűszeg 0 0 0 0 0 0
3 db szegfűbors 0 0 0 0 0 0
5 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
1/2 dl konyak 246 0 0 1.7 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A tojásokat keményre főzzük. A szalonnát apró kockára vágjuk és zsírjára sütjük. A pörcöt félretesszük, a zsiradékot 3 részre osztjuk. A fűszereket megőröljük és a felcsíkozott májra szórjuk. A zsiradék első harmadában a májat megsütjük, majd a pörchöz öntjük. A második harmadban a félfőre vágott hagymát pároljuk puhára, benne a babérlevéllel, melyet végül kidobunk. Az utolsó harmadban az almát pároljuk meg, a zúzott fokhagymával. Szinte az összes levét süssük el, de ne égessük le. Keverjünk össze mindent, adjuk hozzá a keménytojásokat, majd kétszer daráljuk át. Ízlés szerint sózzuk, majd keverjük habosra a konyakkal.
Folpackkal bélelt őzgerincformába nyomkodjuk és hűtőben megdermesztjük.
Kiborítva, vékonyan felszeleteljük és feldíszítve tálaljuk.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)