Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Füstölt karaj

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 1065 perc
Munkaidő: 60 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Mesterszakács
Helye a tartalomjegyzékben:  Húsételek  Sertésből 
Cimkék: Húsételek, Hidegkonyhai készítmények, Reggeli, Uzsonna, Sörözés, borozás, Hideg téli napokra, Macskajajra, Buli, Szilveszter, Főétel előtt, Előételek, Főzés nélkül, Sütés nélkül, Sós, Hideg, Húsfélék
Hozzávalók

Füstölt karaj
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
6 gerezd fokhagyma  134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
3 fej vöröshagyma  40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
1 kiskanál babérlevél 0 0 0 0 0 0
1 kiskanál köménymag 0 0 0 0 0 0
1 késhegynyi szerecsendió 0 0 0 0 0 0
1 teáskanál bors 0 0 0 0 0 0
1 kiskanál majoránna 0 0 0 0 0 0
1 kiskanál koriander 0 0 0 0 0 0
2 evőkanál barnacukor 391 0 0 97.4 0 0
20 dkg konyhasó 0 0 0 0 0 0
2 kg sertéskaraj  159 21 8.1 0.4 0 68
1 késhegynyi rozmaring 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Tarja
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 adag mangó 59 0.5 0.5 13 1.8 0
1 adag lime 36 0.8 0.1 0.7 0.3 0
1 adag gyömbér 61 2.5 0.8 11 0 0
1 adag barnacukor 391 0 0 97.4 0 0
1 adag olívaolaj 901 0 99.6 0 0 0
1 adag konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 adag szerecsendió 0 0 0 0 0 0
1 adag chili paprika 0 ? ? ? ? ?
1 adag lilahagyma ? ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Füstölt karaj
A kicsontozott karaj hártyáit levágjuk, spárgával körbekötve, szépen megformázzuk, majd a száraz, őrölt fűszerekkel és a sóval meghintjük. 5-6 napig egy műanyag vagy fa edényben, naponta kétszer átforgatjuk. A pácot liternyi vízzel leöblítjük, majd a félfőre vágott hagymával és a zúzott fokhagymával elkeverjük. Felforraljuk és hűlni hagyjuk. A karajokat két hétig , a pácban, naponta forgatva érleljük. Leöblítve száradni hagyjuk két napig. Hideg füstön, 3-4 napig hagyjuk állni. Egy-két hétig szellőztessük, majd vékonyra szelve tálaljuk. Ha tovább hagyjuk állni, római tálban, zöldségekkel is készíthetjük.

Tarja
A karajt kettévágom, tarja maradhat egyben.

A sót összekeverem az őrölt fűszerekkel és a cukorral. A keverékkel jól bedörzsölöm a nagydarab húsokat.3 napig maradnak a sóban, minden nap átforgatom őket, hogy mindenhol egyenletesen érje őket a só és a fűszerek. A második napra más elég sok vizet engednek.Ezután jöhet a pácoldat elkészítése. Leöntöm a húsok által kieresztett levet egy edénybe, és hozzáöntök 1 liter vizet. Felforralom, beleteszem a darabokra vágott hagymát, a fokhagymát, a babérlevelet, az egész borsot, a zsályát és a rozmaringot.Forralom néhány percig, majd kihűtöm, és a húsokra szűröm.Ebben a páclében tartom a karajt és a tarját 14-16 napig. 2 naponta átforgatom, hogy mindenhol egyenletesen érje a páclé.Füstölés előtti napon kiveszem a pácléből a húsokat, és jól áttörölöm azokat.Kialakítom a felakasztásukhoz szükséges spárgafülecskét.Irány a füstölő. A füstölés után érdemes néhány hétig szárítani.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)