Füstölt karaj (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 1065 perc
Munkaidő: 60 perc
A recept forrása: Dezső
A recept nehézségi foka: 4
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Sertésből 
Cimkék: Húsételek, Hidegkonyhai készítmények, Reggeli, Uzsonna, Sörözés, borozás, Hideg téli napokra, Macskajajra, Buli, Szilveszter, Főétel előtt, Előételek, Főzés nélkül, Sütés nélkül, Sós, Hideg, Húsfélék

Hozzávalók 4 személyre:

Füstölt karaj
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
6 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
3 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
1 kiskanál babérlevél 0 0 0 0 0 0
1 kiskanál köménymag 0 0 0 0 0 0
1 késhegynyi szerecsendió 0 0 0 0 0 0
1 teáskanál bors 0 0 0 0 0 0
1 kiskanál majoránna 0 0 0 0 0 0
1 kiskanál koriander 0 0 0 0 0 0
2 evőkanál barnacukor 391 0 0 97.4 0 0
20 dkg konyhasó 0 0 0 0 0 0
2 kg sertéskaraj 159 21 8.1 0.4 0 68
1 késhegynyi rozmaring 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Tarja
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 adag mangó 59 0.5 0.5 13 1.8 0
1 adag lime 36 0.8 0.1 0.7 0.3 0
1 adag gyömbér 61 2.5 0.8 11 0 0
1 adag barnacukor 391 0 0 97.4 0 0
1 adag olívaolaj 901 0 99.6 0 0 0
1 adag konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 adag szerecsendió 0 0 0 0 0 0
1 adag chili paprika 0 ? ? ? ? ?
1 adag lilahagyma ? ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Füstölt karaj
A kicsontozott karaj hártyáit levágjuk, spárgával körbekötve, szépen megformázzuk, majd a száraz, őrölt fűszerekkel és a sóval meghintjük. 5-6 napig egy műanyag vagy fa edényben, naponta kétszer átforgatjuk. A pácot liternyi vízzel leöblítjük, majd a félfőre vágott hagymával és a zúzott fokhagymával elkeverjük. Felforraljuk és hűlni hagyjuk. A karajokat két hétig , a pácban, naponta forgatva érleljük. Leöblítve száradni hagyjuk két napig. Hideg füstön, 3-4 napig hagyjuk állni. Egy-két hétig szellőztessük, majd vékonyra szelve tálaljuk. Ha tovább hagyjuk állni, római tálban, zöldségekkel is készíthetjük.

Tarja
A karajt kettévágom, tarja maradhat egyben.

A sót összekeverem az őrölt fűszerekkel és a cukorral. A keverékkel jól bedörzsölöm a nagydarab húsokat.3 napig maradnak a sóban, minden nap átforgatom őket, hogy mindenhol egyenletesen érje őket a só és a fűszerek. A második napra más elég sok vizet engednek.Ezután jöhet a pácoldat elkészítése. Leöntöm a húsok által kieresztett levet egy edénybe, és hozzáöntök 1 liter vizet. Felforralom, beleteszem a darabokra vágott hagymát, a fokhagymát, a babérlevelet, az egész borsot, a zsályát és a rozmaringot.Forralom néhány percig, majd kihűtöm, és a húsokra szűröm.Ebben a páclében tartom a karajt és a tarját 14-16 napig. 2 naponta átforgatom, hogy mindenhol egyenletesen érje a páclé.Füstölés előtti napon kiveszem a pácléből a húsokat, és jól áttörölöm azokat.Kialakítom a felakasztásukhoz szükséges spárgafülecskét.Irány a füstölő. A füstölés után érdemes néhány hétig szárítani.