Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Bográcsgulyás

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 220 perc
Munkaidő: 40 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Húsételek  Marhából 
Cimkék: Levesek, Húsételek, Főétel, Meleg nyári napokra, Buli, Főtt, Bogrács, Sós, Meleg, Sörözés, borozás, Hideg téli napokra, Szabadban, Húsfélék, Zöldség
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 db zeller 31 1.4 0.3 5 4.2 0
2 szál fehérrépa 30 1.2 0.1 5.9 7.5 0
2 szál sárgarépa  40 1.2 0.2 8.1 3.4 0
1 kg lábszár (marha) 249 20 18 0.6 0 83
2 fej vöröshagyma  40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
10 dkg zsír 898 0.1 99.7 0 0 100
2 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
1 kávéskanál köménymag 0 0 0 0 0 0
3 gerezd fokhagyma  134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 db zöldpaprika  20 1.2 0.3 3 2 0
1 db paradicsom  22 1 0.2 4 1.8 0
2 evőkanál fűszerpaprika 342 13 4 63 0 0
60 dkg burgonya  94 2.5 0.2 20 2.5 0
1/2 dl száraz vörösbor ? ? ? ? 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A bográcsban felhevítjük a zsírt és megpirítjuk rajta a finomra vágott hagymát, ekkor rádobjuk a kis kockákra vágott marhahúst. Kevergetve pirítgassuk, hagyjuk hogy a hús kifehéredjen és levet engedjen, ekkor feljebb emeljük a bográcsot és csendes tűzön fél órát forraljuk, majd beledobjuk a fűszereket (a pirospaprikát nem), a hasábokra vágott zöldségeket, a feldarabolt paprikát és paradicsomot. Felöntjük annyi vízzel amennyi bőven ellepi és tovább főzzük. Ha a marhahús, majdnem puha szórjuk bele a hajóba vágott burgonyát és negyed órás főzés után szórjuk a tetejére a pirospaprikát, keverni nem kell, hagy forrjon bele. Ha a paprika feloldódott, jöhet az utolsó kóstolás, ha kell sózás és ha minden megpuhult, a vörösbor.
Tálalhatunk is. Csípős paprikát és friss, puha kenyeret adjunk mellé.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)