Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

3 húsos babgulyás bográcsban

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 180 perc
Munkaidő: 50 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Levesek 
Cimkék: Levesek, Húsételek, Sörözés, borozás, Hideg téli napokra, Szabadban, Főétel, Buli, Főtt, Bogrács, Sós, Csípős, Meleg, Húsfélék, Tésztafélék, Zöldség, Hüvelyesek, Tejtermékek, Szilveszter
Hozzávalók

3 húsos babgulyás bográcsban
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
50 dkg burgonya  94 2.5 0.2 20 2.5 0
4 evőkanál pirospaprika ? ? ? ? ? ?
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
6 evőkanál zsír 898 0.1 99.7 0 0 100
4 fej vöröshagyma  40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
10 gerezd fokhagyma  134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
2 db zeller 31 1.4 0.3 5 4.2 0
3 szál fehérrépa 30 1.2 0.1 5.9 7.5 0
3 szál sárgarépa  40 1.2 0.2 8.1 3.4 0
1 kg szárazbab 314 21.9 1 54.1 24 0
1 kg csülök  328 16 29 0.3 0 0
50 kg füstölt csülök 366 17.2 33 0.1 0 0
50 kg marhahús közepes zsírtartalmú 205 19 14 0.6 0 75
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Csipetke
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 kiskanál konyhasó 0 0 0 0 0 0
10 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
1 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

3 húsos babgulyás bográcsban
A füstölt csülköt előző este hideg vízbe áztatjuk. A csülköt kicsontozzuk és két centis kockára vágjuk. A marhahúst hasonlóra felkockázzuk, majd a kiáztatott csülköt, is ekkorára vágjuk. A felhevített zsiradékon a hagymát lepirítjuk és a finomra vágott fokhagymát hozzáadjuk. Átpárolva, a feldarabolt zöldségeket, a lecsepegtetett babot és a húsokat belekeverjük. Rádobjuk a csontokat, bő vízzel felöntjük és puhára főzzük. Sózzuk, borsozzuk és paprikával fűszerezzük. A főzés vége felé, kockára vágott krumplit és csipetkét tehetünk bele.
A csontot kidobva remek egytálétel, hidegebb időszakra vagy téli sportolásra adjuk asztalra.
Friss kenyérrel és csípőssel ajánlom.

Csipetke
A tojást a sóval felverjük és a a liszttel először keverve, majd gyúrva összedolgozzuk. A liszt minőségétől függően több-kevesebb is lehet. Ha a tészta kész, darabokra csipkedjük, meggömbölygetjük és vagy frissen felhasználjuk vagy kiszárítjuk.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)