Sprotnis-olivás kalács
Hozzávalók
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
1 db
tojás |
66 |
5.4 |
4.8 |
0.3 |
0 |
274 |
2 maréknyi
olívabogyó |
138 |
1.4 |
13.9 |
1.8 |
2.4 |
0 |
2 doboz
sprotni |
0 |
? |
? |
? |
? |
? |
2 evőkanál
olívaolaj |
901 |
0 |
99.6 |
0 |
0 |
0 |
1 db
tojássárgája |
54 |
2.4 |
4.9 |
0.1 |
0 |
272 |
3 dkg
élesztő |
78 |
16.7 |
1.2 |
0 |
0.2 |
0 |
1 ág
rozmaring |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
1 teáskanál
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
1 kávéskanál
cukor |
402 |
0 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
3 dl
tej (2.8%) |
60 |
3.4 |
2.8 |
5.3 |
0 |
10 |
50 dkg
liszt |
339 |
11.7 |
2.7 |
70.7 |
4.7 |
0 |
ízlés szerint
bors |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Az élesztőt, egy deci langyos tejben, a cukorral és evőkanálnyi liszttel elkeverve felfuttatjuk. A lisztből kupacot formázunk és a közepébe gödröt ásunk, a gödörbe öntjük az élesztős tejet, az olajat, beledobjuk a tojás sárgáját a sót, a borsot és a finomra vagdalt rozmaringot, majd a többi tejet fokozatosan hozzáöntve tésztává gyúrjuk. Letakarva, langyos helyen, egy óra alatt a duplájára kelesztjük. Készíthetjük kenyérsütőgépben is. A megkelt tésztát, lisztezett lapon, félujjnyi vastag téglalappá nyújtjuk és bekenjük, a négy szélén ujjnyi helyet kihagyva a sprotni olajával, majd rászórjuk, a lecsepegtetett, kis darabokra tépkedett halat és a finomra vagdalt olívát. A két szélét behajtjuk és feltekerjük, mint a bejglit. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, szükség szerint patkó formára hajtva, a tetejét a felvert tojással lekenjük és megszórjuk rozmaringlevélkékkel. hagyjuk még fél órát kelni, majd 180 fokra előmelegített sütőben, 35-40 perc alatt süssük aranybarnára. Ha nagyon pirulna takarjuk le sütőpapírral. Langyosan szeleteljük és tálaljuk.
Pompás vendégváró, egy baráti borozáshoz
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)