Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Sprotnis-olivás kalács

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 150 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Sütőben sült tészták 
Cimkék: Tészták, Reggeli, Uzsonna, Sörözés, borozás, Teaparti, Kártyaparti , Tizórai gyerekeknek , Buli, Bálint nap, Szilveszter, Farsang, Göngyölt, Töltött, Csőben sült, Kemence, Sós, Halak, Tojás, Gyümölcsök, Gabonafélék, Tejtermékek, tavaszi-koranyári receptverseny
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
2 maréknyi olívabogyó 138 1.4 13.9 1.8 2.4 0
2 doboz sprotni 0 ? ? ? ? ?
2 evőkanál olívaolaj 901 0 99.6 0 0 0
1 db tojássárgája 54 2.4 4.9 0.1 0 272
3 dkg élesztő 78 16.7 1.2 0 0.2 0
1 ág rozmaring 0 0 0 0 0 0
1 teáskanál konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 kávéskanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
3 dl tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
50 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Az élesztőt, egy deci langyos tejben, a cukorral és evőkanálnyi liszttel elkeverve felfuttatjuk. A lisztből kupacot formázunk és a közepébe gödröt ásunk, a gödörbe öntjük az élesztős tejet, az olajat, beledobjuk a tojás sárgáját a sót, a borsot és a finomra vagdalt rozmaringot, majd a többi tejet fokozatosan hozzáöntve tésztává gyúrjuk. Letakarva, langyos helyen, egy óra alatt a duplájára kelesztjük. Készíthetjük kenyérsütőgépben is. A megkelt tésztát, lisztezett lapon, félujjnyi vastag téglalappá nyújtjuk és bekenjük, a négy szélén ujjnyi helyet kihagyva a sprotni olajával, majd rászórjuk, a lecsepegtetett, kis darabokra tépkedett halat és a finomra vagdalt olívát. A két szélét behajtjuk és feltekerjük, mint a bejglit. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, szükség szerint patkó formára hajtva, a tetejét a felvert tojással lekenjük és megszórjuk rozmaringlevélkékkel. hagyjuk még fél órát kelni, majd 180 fokra előmelegített sütőben, 35-40 perc alatt süssük aranybarnára. Ha nagyon pirulna takarjuk le sütőpapírral. Langyosan szeleteljük és tálaljuk.
Pompás vendégváró, egy baráti borozáshoz

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)