Sprotnis-olivás kalács (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 20 perc A recept forrása: tavaszi-koranyári receptverseny A recept nehézségi foka: 3 Helye a tartalomjegyzékben: Sütőben sült tészták Cimkék: Tészták, Reggeli, Uzsonna, Sörözés, borozás, Teaparti, Kártyaparti , Tizórai gyerekeknek , Buli, Bálint nap, Szilveszter, Farsang, Göngyölt, Töltött, Csőben sült, Kemence, Sós, Halak, Tojás, Gyümölcsök, Gabonafélék, Tejtermékek, tavaszi-koranyári receptverseny Hozzávalók 4 személyre:
Az élesztőt, egy deci langyos tejben, a cukorral és evőkanálnyi liszttel elkeverve felfuttatjuk. A lisztből kupacot formázunk és a közepébe gödröt ásunk, a gödörbe öntjük az élesztős tejet, az olajat, beledobjuk a tojás sárgáját a sót, a borsot és a finomra vagdalt rozmaringot, majd a többi tejet fokozatosan hozzáöntve tésztává gyúrjuk. Letakarva, langyos helyen, egy óra alatt a duplájára kelesztjük. Készíthetjük kenyérsütőgépben is. A megkelt tésztát, lisztezett lapon, félujjnyi vastag téglalappá nyújtjuk és bekenjük, a négy szélén ujjnyi helyet kihagyva a sprotni olajával, majd rászórjuk, a lecsepegtetett, kis darabokra tépkedett halat és a finomra vagdalt olívát. A két szélét behajtjuk és feltekerjük, mint a bejglit. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, szükség szerint patkó formára hajtva, a tetejét a felvert tojással lekenjük és megszórjuk rozmaringlevélkékkel. hagyjuk még fél órát kelni, majd 180 fokra előmelegített sütőben, 35-40 perc alatt süssük aranybarnára. Ha nagyon pirulna takarjuk le sütőpapírral. Langyosan szeleteljük és tálaljuk. Pompás vendégváró, egy baráti borozáshoz | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||