Sonkás fánk
Hozzávalók
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
1 teáskanál
oregánó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
ízlés szerint
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
2 evőkanál
tejföl (20%) |
216 |
3.3 |
20 |
3.9 |
0 |
110 |
ízlés szerint
bors |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
20 adag
főtt füstölt sonka |
308 |
15.7 |
27 |
0.2 |
0 |
82 |
1 kiskanál
cukor |
402 |
0 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
2.5 dl
tej (2.8%) |
60 |
3.4 |
2.8 |
5.3 |
0 |
10 |
5 dkg
margarin |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
3 dkg
élesztő |
78 |
16.7 |
1.2 |
0 |
0.2 |
0 |
2 db
tojássárgája |
54 |
2.4 |
4.9 |
0.1 |
0 |
272 |
50 dkg
liszt |
339 |
11.7 |
2.7 |
70.7 |
4.7 |
0 |
50 dkg
burgonya |
94 |
2.5 |
0.2 |
20 |
2.5 |
0 |
10 dkg
trappista sajt |
365 |
36 |
2 |
50.3 |
0 |
3 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
A gondosan megmosott burgonyát megsózzuk és alufóliába csomagoljuk. Előmelegített 175 fokos sütőben kb egy óra alatt puhára sütjük. Még melegen megtisztítjuk és áttörjük. Közben a langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet, a burgonyát, egy tojás sárgáját, az élesztős keveréket, ízlés szerint sózva, az olvasztott vajjal jól összedolgozzuk, majd lisztezett deszkán centi vastagra nyújtjuk. 10 centis körökre szúrjuk. A megdarált sonkát, az oregánóval, egy tojás sárgájával és a tejföllel elkeverjük, ízlés szerint megborsozzuk, majd evőkanálnyi masszát teszünk a tésztakorongok közepére és szélüket vizes ujjunkkal átsimítva, félbehajtjuk és a széleket szorosan lenyomkodjuk. Letakarjuk és egy órát kelesztjük. Bő, forró olajban mindkét oldalukat aranybarnára sütjük, lecsepegtetve, tálra tesszük. a tetejüket reszelt sajttal megszórjuk.
Reszelt tormával, paradicsommártással kínáljuk.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)