Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Palócleves

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 90 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Levesek 
Cimkék: Levesek, Sörözés, borozás, Hideg téli napokra, Buli, Hétvégi ebéd, Főtt, Bogrács, Sós, Meleg, Húsfélék, Zöldség
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1.5 kg ürü ? ? ? ? ? ?
30 dkg vöröshagyma  40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
5 dkg zsír 898 0.1 99.7 0 0 100
1 kg zöldbab 41 2.6 0.3 6.8 1.9 0
1 kg burgonya  94 2.5 0.2 20 2.5 0
1 csapott mokkáskanál köménymag 0 0 0 0 0 0
3 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
3 gerezd fokhagyma  134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 evőkanál liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
10 dkg füstölt szalonna 696 9 73 0 0 105
1 evőkanál pirospaprika ? ? ? ? ? ?
1 mokkáskanál bors 0 0 0 0 0 0
1 ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
2 csokor kapor 0 3.7 0.8 10.2 2.2 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A füstölt szalonnát apró kockákra felvágjuk és zsíron a lábasba téve megpirítjuk. Az apróra vágott hagymát hozzáadjuk és megfonnyasztjuk. Beletesszük az alaposan megmosott és kockára vágott ürühúst. Elkeverjük, megsózzuk, törött borssal, babérlevéllel fűszerezzük és hozzáadjuk a köménymaggal együtt apróra összevágott fokhagymát. Fedő alatt majdnem puhára pároljuk, időnként megkeverve, kevés lében, mindig csak annyi vizet hozzáadva, hogy oda ne égjen. Közben külön-külön, enyhén sózott lében megfőzzük a megtisztított és feldarabolt zöldbabot és a burgonyát. Rózsaszínű rántást készítünk, amit megparikázunk, a megpuhult húst, a burgonyát és a zöldbabot összeöntjük. Annyi vizet teszünk hozzá, amennyi levesre szükségünk lesz. A rántással berántjuk és 1 csokor apróra vágott kaporral jól felforraljuk. Tálalás előtt megízesítjük, majd a tejfölt elkeverjük benne. Újra felforraljuk és forrón, nagyobb levesestálban tálaljuk. Tálalás előtt a maradék apróra vágott kaporral megszórjuk.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)