Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Pacalpörkölt

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 90 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Húsételek  Belsőségekből 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Sörözés, borozás, Hideg téli napokra, Főtt, Bogrács, Sós, Meleg, Húsfélék
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 ízlés szerint feketebors 0 0 0 0 0 0
1 csapott evőkanál majoránna 0 0 0 0 0 0
1 csapott mokkáskanál köménymag 0 0 0 0 0 0
1 evőkanál fűszerpaprika 342 13 4 63 0 0
10 dkg füstölt szalonna 696 9 73 0 0 105
1 ízlés szerint erőspaprika-krém ? ? ? ? ? ?
1 db paprika  20 1.2 0.3 3 0.9 0
1 db paradicsom  22 1 0.2 4 1.8 0
3 gerezd fokhagyma  134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 fej vöröshagyma  40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
1 kg pacal 165 15.9 11.2 0 0 100
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A pacalt hideg vízben többször megmossuk, majd hideg vízben feltesszük főni. Amint felforrt, a vizet leöntjük róla, és hideg vízben ismét átmossuk. Ezután kuktában kb. 1.5 óra alatt puhára főzzük. (Ez bográcsban kb. 3.5 óra).
Megtisztítjuk a vöröshagymát, a fokhagymát, és apróra vágjuk. A paradicsomot és a paprikát feldaraboljuk. A kuktából kivesszük a pacalt, és vékony csíkokra vágjuk.
A finomra vágott szalonnát kisütjük, beletesszük a hagymát, kevergetve megpirítjuk, felöntjük 2 dl vízzel. Hozzáadjuk a pacalt, a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk őrölt köménnyel, majoránnával, pirospaprikával és fél óra hosszat, lassú tűzön főzzük, a vizet pótolhatjuk, de a végén sűrű szaftja kell, hogy maradjon. A főzés vége felé az erőspaprikakrémmel utánízesitjük.

Sós vízben főtt burgonyával és kovászos uborkával tálaljuk.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)