Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Gerslis zöldségleves csülökkel

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 120 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Kezdő
Helye a tartalomjegyzékben:  Levesek 
Cimkék: Levesek, Főétel előtt, Főétel, Húsételek, Hideg téli napokra, Sörözés, borozás, Szilveszter, Párolt, Főtt, Bogrács, Sós, Meleg, Húsfélék, Zöldség, Gabonafélék
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 dl száraz fehérbor 70 0 0 16 0 0
2 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
10 dkg árpagyöngy 350 9 1.4 75 20.7 0
1 db cseresznyepaprika 0 ? ? ? ? ?
1 teáskanál pirospaprika ? ? ? ? ? ?
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
1 kávéskanál köménymag 0 0 0 0 0 0
1 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
20 dkg kelkáposzta 34 3.6 0.3 4.3 4.5 0
3 gerezd fokhagyma  134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 fej vöröshagyma  40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
1 szál fehérrépa 30 1.2 0.1 5.9 7.5 0
1 szál sárgarépa  40 1.2 0.2 8.1 3.4 0
50 dkg csülök  328 16 29 0.3 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Az olajon megpirítjuk a finomra metélt hagymát, majd hozzákeverjük a bőrével együtt kockára vágott csülköt. Tegyük bele a csontot is. Csendes tűzön, kevergetve süssük, amíg a levét kiengedi. Dobjuk bele a babérlevelet, a fokhagymát, a köménymagot és a felkarikázott répaféléket. Öntsük fel kb másfél liter vízzel és főzzük a levest, egy órát. Sózzuk, borsozzuk meg, tegyük bele a cseresznyepaprikát (ha gyerekek is esznek belőle, inkább hagyjuk el) és az árpagyöngyöt. Tíz perc forralás után mehet bele a kockára vágott kelkáposzta, majd az utolsó öt percben öntsük bele a fehérbort. Tálalás előtt a csontot és az erőspaprikát távolítsuk el.
Forrón tálaljuk, vastag szeletekre vágott félbarnakenyérel.
Téli munkához, síeléshez ajánlom.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)