Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Káposztás csülökleves

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 150 perc
Munkaidő: 25 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Kezdő
Helye a tartalomjegyzékben:  Levesek 
Cimkék: Levesek, Húsételek, Főétel előtt, Főétel, Szabadban, Hideg téli napokra, Buli, Hétvégi ebéd, Főtt, Bogrács, Sós, Meleg, Húsfélék, Zöldség, Tejtermékek, Gabonafélék
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 fej fehérkáposzta 65 1.1 0.2 14.7 2.7 0
1 db karalábé 38 2.1 0.2 6.9 1.4 0
2 fej vöröshagyma  40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
4 gerezd fokhagyma  134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
50 dkg burgonya  94 2.5 0.2 20 2.5 0
1 fej zeller 31 1.4 0.3 5 4.2 0
2 szál fehérrépa 30 1.2 0.1 5.9 7.5 0
2 szál sárgarépa  40 1.2 0.2 8.1 3.4 0
1 db füstölt csülök 366 17.2 33 0.1 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
2 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
1 evőkanál liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
1 csokor petrezselyemzöld 61 4.4 0.4 9.8 4.3 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A csülköt egy éjszakára beáztatjuk, majd friss vízben puhára főzzük. A főzővízben hagyjuk kihűlni. A főzővíz tetejéről a zsírt lekanalazzuk és átsütjük rajta az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a finomra vágott fokhagymát és a kockára vágott zöldségeket. Addig pirítjuk, amíg egy kis szint kap, ekkor felöntjük a csülök főzőlevével és, annyi vízzel, amennyi levest szeretnénk. Félpuhára főzzük a zöldségeket, majd beledobjuk a levesbe a csíkokra vágott káposztát és a kockára vágott burgonyát. Ízesítjük borssal, a sóval vigyázzunk a csülöklé is sós és puhára főzzük. Belekeverjük a kockára vágott csülökhúst és a tejföllel simára kevert lisztet. Jól összeforraljuk, majd friss, puha kenyérrel tálaljuk.
Igazi télies étel, favágáshoz ajánlom.
Ízlés szerint, csípős paprikát kínáljunk hozzá.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)