Káposztás csülökleves (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 150 perc
Munkaidő: 25 perc
A recept forrása: Jocó
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Levesek 
Cimkék: Levesek, Húsételek, Főétel előtt, Főétel, Szabadban, Hideg téli napokra, Buli, Hétvégi ebéd, Főtt, Bogrács, Sós, Meleg, Húsfélék, Zöldség, Tejtermékek, Gabonafélék

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 fej fehérkáposzta 65 1.1 0.2 14.7 2.7 0
1 db karalábé 38 2.1 0.2 6.9 1.4 0
2 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
4 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
50 dkg burgonya 94 2.5 0.2 20 2.5 0
1 fej zeller 31 1.4 0.3 5 4.2 0
2 szál fehérrépa 30 1.2 0.1 5.9 7.5 0
2 szál sárgarépa 40 1.2 0.2 8.1 3.4 0
1 db füstölt csülök 366 17.2 33 0.1 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
2 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
1 evőkanál liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
1 csokor petrezselyemzöld 61 4.4 0.4 9.8 4.3 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A csülköt egy éjszakára beáztatjuk, majd friss vízben puhára főzzük. A főzővízben hagyjuk kihűlni. A főzővíz tetejéről a zsírt lekanalazzuk és átsütjük rajta az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a finomra vágott fokhagymát és a kockára vágott zöldségeket. Addig pirítjuk, amíg egy kis szint kap, ekkor felöntjük a csülök főzőlevével és, annyi vízzel, amennyi levest szeretnénk. Félpuhára főzzük a zöldségeket, majd beledobjuk a levesbe a csíkokra vágott káposztát és a kockára vágott burgonyát. Ízesítjük borssal, a sóval vigyázzunk a csülöklé is sós és puhára főzzük. Belekeverjük a kockára vágott csülökhúst és a tejföllel simára kevert lisztet. Jól összeforraljuk, majd friss, puha kenyérrel tálaljuk.
Igazi télies étel, favágáshoz ajánlom.
Ízlés szerint, csípős paprikát kínáljunk hozzá.